Blog
Způsoby přípravy bylin
Způsoby přípravy bylin je instruktážní článek, který vám ozřejmě základní terminologii, s níž se setkáváte v herbářích, ale také na nejrůznějších přípravcích bylinářů i farmaceutů. Tinktura je vlastně macerát bylin, který se ale nedává do oleje ani do vody, nýbrž do...
Vrbice kyprej – hit proti migréně, který v lékárně neseženete
Vrbice kyprej je doslova hit proti migréně. Je to nádherná bylina, která ovšem z nějakého důvodu chybí v nabídce lékáren. V podstatě nejjednodušší možnost, jak využívat její blahodárné účinky, je nasbírat si ji a zpracovat. Možností máme více - od sušení až po...
Ve čtvrtek nás čeká úplněk Lva ve Vodnáři
Ve čtvrtek 18. srpna 2016 nás čeká úplněk Lva ve Vodnáři. Úplněk znamená, že se Měsíc vzhledem ke slunci nachází v takové poloze při pohledu ze Země, že je celý jeho povrch Sluncem osvícený. Výsledkem je, že v místech na Zemi, která jsou takto osvícena, není v noci...
Jak a proč se zásobit na zimu
Jak a proč se zásobit na zimu? Je to vůbec třeba? Moje generace současných čtyřicátníků má ještě v paměti, jak se naši rodiče a prarodiče po celé jaro, léto a podzim pilně činili a chystali zásoby na zimu. Bylo by zajímavé vysledovat, kdy se to změnilo (respektive jak...
Tradiční středoevropský domácí knedlík
Tradiční středoevropský domácí knedlík je poklad, po kterém se mohou utlouct cizinci z nejrůznějších koutů světa. Odnepaměti tvoří jednu ze základních příloh české, ale i německé a rakouské kuchyně. Jestliže se jej naučíme připravovat doma, nejenže zbavíme své tělo...
Božská jahodová pěna
Božská jahodová pěna je recept, který čekal na své odhalení třicet let... když jsem byla teenager a žila ještě ve Zlíně, sousedka nám jednou ročně přinesla mističku čehosi růžového božské chuti s jahodami, co připomínalo nebeskou manu... otázka je, proč jsem si od ní...
Bešamel – základ omáček (nejen) podle tradiční čínské medicíny
Bešamel je základní omáčka středoevropské kuchařské prehistorie. Je to směs tuku, mouky a tekutiny, která má být hladká, bez hrudek a teprve po svém dokončení upravená buď na sladko, nebo na slano. Na sladko? Ano! Bešamel tvoří základ krémových náplní do dortů a...
Umožnit druhým žít jejich vlastní život
Umožnit druhým žít jejich vlastní život je ukázka z úžasné knihy o možnosti sebeléčby autorky Amy B. Scher s názvem Jak uzdravit sebe samé, kterou připravujeme pro nakladatelství Eugenika. Přečtěte si krásný příběh o indickém invalidovi, který leccos vypovídá i o...
Univerzální domácí rajčatová passata
Univerzální domácí rajčatová passata je skvělý tip nejen na čerstvě připravený polotovar vhodný k dalšímu použití, ale také k zavaření na zimní období. Letošní léto sice příliš veder prozatím nenabídlo, ale přesto je možné si od soukromníků koupit (nebo doma...
Kopřivový adaptogen – na sušení a použití během celého roku
Kopřiva jako adaptogen? Ano, kopřivový semínkový "hrozen" jím je stejně jako to, co nám roste nejblíže a co bývá často daleko lepšínež věci, které kupujeme za velké peníze a které pocházejí třeba i z dalekých konců světa, jako je kupříkladu ženšen. Po ruce míváme...
Zpracujte si diviznu na nevařený super sirup proti kašli
Zpracujte si diviznu velkokvětou, která právě průběžně kvete, na nevařený super sirup proti kašli zejména na zimní období. Využijete tím krásnou statnou jupiterskou bylinu, a ještě se zabezpečíte na zimu zdravější variantou běžně prodávaných drahých chemických sirupů...
Začíná kvést zlatobýl kanadský na ledviny
Začíná kvést (docela brzy) zlatobýl kanadský, který je skvělý (nejen) na ledviny. Je to jedna z mých nejoblíbenějších léčivek, kterou kdysi sbírala napřed moje babička a potom i maminka, ale pro jiný účel - na ozdobu :-). To já ji rovnou suším a schovávám... Bezpečná...