Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

crippled beggars of india (5)Umožnit druhým žít jejich vlastní život je ukázka z úžasné knihy o možnosti sebeléčby autorky Amy B. Scher s názvem Jak uzdravit sebe samé, kterou připravujeme pro nakladatelství Eugenika. Přečtěte si krásný příběh o indickém invalidovi, který leccos vypovídá i o našich západoevropských životech a chápání reality:

„Naším životním závazkem je nejen snaha dosáhnout nějakého vyššího cíle, ale také to, abychom totéž umožnili i druhým. A někdy se to děje prostřednictvím bolestných zkušeností, které jsou běžnou součástí života. Pokud budeme své pravé Já držet zpátky, dopouštíme se tím té největší možné zrady. Působíme tak nemalý stres svému fyzickému tělu a těm, které se snažíme zachránit, také neprokazujeme dobrou službu.

V tomto postoji jsme se utvrdila v době, kdy jsem pobývala v Dillí. Když mi můj zdravotní stav znemožňoval chodit ven z nemocnice, sedávala jsem u prosklených dveří v přední části budovy. Celé týdny jsem sledovala jednoho postiženého muže, který přicházel do nemocnice. Měl bezvládné nohy, a tak se vsedě posouval rukama po ušpiněném chodníku a prašné cestě. Měl rozedrané kalhoty a ruce plné oteklých odřenin.

Klesla jsem do křesla a zamyslela se, proč musel takhle dopadnout a jak to s ním bude dál. Nakonec jsem se zeptala jednoho z lékařů v hale, proč nemá invalidní vozík. „Madam, to je příliš drahé. Vozík by stál 75 dolarů.“

„Můj bože; tento muž trpí jen proto, že nemá 75 dolarů,“ pomyslela jsem si. Rozhodla jsem se, že mu invalidní vozík koupím. Požádala jsem lékaře, aby vyšel ven a pověděl mu o mém záměru, protože jsem předpokládala, že onen muž anglicky neumí a moje znalosti hindštiny nedosahovaly patřičné úrovně. Lékař spěšně zamířil dolů po schodech a přikrčil se před mužem. Napjatě jsem celý výjev sledovala.

Po krátké rozmluvě se lékař vrátil do budovy. „Ten muž vaši laskavou nabídku s díky odmítá.“ To mě ohromilo. Muž se prý zeptal, co je na jeho situaci tak špatného. „Nevadí mu, jak na tom je, madam. Je to jeho život a je takhle šťastný.“

Tohle mě dostalo. Najednou jsem měla pocit, jako by se mé zápaďácké ego rozteklo přímo přede mnou na podlaze. Ten člověk to vnímal tak, že je všechno naprosto v pořádku; jen já to viděla jinak.

Charita je samozřejmě velmi potřebná a pozitivní věc, ale celá tato situace vznikla jen kvůli mé vlastní potřebě mít lepší pocit z toho, jak onen muž žije, což jeho zjevně ani trochu netrápilo! Od té chvíle se už nesnažím zachránit ostatní a sebe samotnou před utrpením a přivykám mu jako součásti života.“

indie-19112014 (54)Pojeďte s námi do Indie!

Chcete poznat jižní Indii? V lednu 2018 se vydáváme do Keraly, nádherného jihoindického státu, kde napřed pobudeme týden v jógovém ášramu a potom se přesuneme do ájurvédského centra – obě místa jsou na břehu oceánu. Přihlásit se můžete už nyní, neboť už teď jsme malá skupinka :-).

 

Fotka indického postiženého žebráka převzata z: http://picturesworld-killer.blogspot.cz/2009/08/indian-beggars-pictures.html