Tradiční středoevropský domácí knedlík je poklad, po kterém se mohou utlouct cizinci z nejrůznějších koutů světa. Odnepaměti tvoří jednu ze základních příloh české, ale i německé a rakouské kuchyně. Jestliže se jej naučíme připravovat doma, nejenže zbavíme své tělo zátěže zbytečných „éček“ z komerční výroby knedlíků, ale navíc jej můžeme obohatit řadou zdravých surovin.
Suroviny:
- 250 g pečiva (pokud možno starší) – nezapomeňte, že můžete použít své bio špaldové rohlíky, kvalitní celozrnné pečivo a mnoho dalšího!
- 2 vejce od šťastných slepic (jiné už doufám nekupujete)
- 20 g másla
- 250 ml mléka (bio)
- (nakrájená cibulka, nemusí být)
- bylinky, které vám zrovna rostou za oknem nebo na zahrádce (já dala popenec, pažitku a libeček, ale lze i bršlici kozí nohu, medvědí česnek atd.)
- mouku (dle potřeby špaldovou, celozrnnou atd.)
- sůl
Postup:
Pečivo nakrájíme na drobné kostky (čím drobnější, tím lepší) a dáme do mísy. Zvlášť smícháme vejce, mléko a rozpuštěné máslo se solí a vlijeme na pečivo. Promícháme a necháme dobře vsáknout. Pak přidáme nasekané bylinky a takové množství mouky, aby vzniklo pevnější těsto. Mokrýma rukama formujeme válečky (fotka vpravo) nebo koule, které vaříme ve vodě tak dlouho, dokud nejsou hotové. Poznáme to tak, že jednu rozřízneme (při běžné šířce knedlíku, jakou má i knedlík z obchodu, trvá uvaření cca 25 minut) – uprostřed nesmí být syrové těsto, které se „maže“. Podáváme například s omáčkami z bešamelu. A takhle (fotka vlevo) vypadá naporcovaný knedlík (krájíme nožem namáčeným ve vodě) v domácí rajské omáčce z doma vyrobené passaty. Dobrou chuť! 🙂