Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

IMG_9126[1]Tradiční středoevropský domácí knedlík je poklad, po kterém se mohou utlouct cizinci z nejrůznějších koutů světa. Odnepaměti tvoří jednu ze základních příloh české, ale i německé a rakouské kuchyně. Jestliže se jej naučíme připravovat doma, nejenže zbavíme své tělo zátěže zbytečných „éček“ z komerční výroby knedlíků, ale navíc jej můžeme obohatit řadou zdravých surovin.

IMG_9115[1]Suroviny:

  • 250 g pečiva (pokud možno starší) – nezapomeňte, že můžete použít své bio špaldové rohlíky, kvalitní celozrnné pečivo a mnoho dalšího!
  • 2 vejce od šťastných slepic (jiné už doufám nekupujete)
  • 20 g másla
  • 250 ml mléka (bio)
  • (nakrájená cibulka, nemusí být)
  • bylinky, které vám zrovna rostou za oknem nebo na zahrádce (já dala popenec, pažitku a libeček, ale lze i bršlici kozí nohu, medvědí česnek atd.)
  • mouku (dle potřeby špaldovou, celozrnnou atd.)
  • sůl

IMG_9118[1]Postup:

Pečivo nakrájíme na drobné kostky (čím drobnější, tím lepší) a dáme do mísy. Zvlášť smícháme vejce, mléko a rozpuštěné máslo se solí a vlijeme na pečivo. Promícháme a necháme dobře vsáknout. Pak přidáme nasekané bylinky a takové množství mouky, aby vzniklo pevnější těsto. Mokrýma rukama formujeme válečky (fotka vpravo) nebo koule, které vaříme ve vodě tak dlouho, dokud nejsou hotové. IMG_9128[1]Poznáme to tak, že jednu rozřízneme (při běžné šířce knedlíku, jakou má i knedlík z obchodu, trvá uvaření cca 25 minut) – uprostřed nesmí být syrové těsto, které se „maže“. Podáváme například s omáčkami z bešamelu. A takhle (fotka vlevo) vypadá naporcovaný knedlík (krájíme nožem namáčeným ve vodě) v domácí rajské omáčce z doma vyrobené passaty. Dobrou chuť! 🙂