Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Blog

Chmelové výhonky na olivovém oleji s citronovou šťávou

Chmelové výhonky na olivovém oleji s citronovou šťávou

Chmelové výhonky na olivovém oleji s citronovou šťávou jsou nejchutnější jako teplá příloha (teplý salát) k jakémukoli jídlu, ale vynikající jsou také na kvalitním chlebu s máslem. Chmelové výhonky sbíráme na jaře přibližně ve stejnou dobu jako bršlici kozí nohu....

Marmeláda z křídlatky s pravou vanilkou

Marmeláda z křídlatky s pravou vanilkou

Marmeláda z křídlatky s pravou vanilkou opravdu stojí za vyzkoušení. Kombinace přirozeně kyselé chuti křídlatky, bio želírovacího cukru (Labeta), pravé vanilky a lžičky kyseliny citronové vytváří výjimečně chutnou směs, která se bude hodit i jako náplň dortů a koláčů....

Chmel otáčivý

Recepty: Chmelové výhonky na olivovém oleji s citronovou šťávou

Domácí bio tvaroh

Domácí bio tvaroh

Poslední dobou nám doma kysla mléka, protože bereme ta nejkvalitnější od Farmy domů a nestíhali jsme je zkonzumovat. Výhoda momentální situace, kdy sedíme doma, je, že se můžete vracet ke kořenům. Když byly holky malé, dělávala jsem ze zkyslého mléka tvaroh. Tak jsem...

Co je foraging? Aneb Hledejte si svou potravu v přírodě

Co je foraging? Aneb Hledejte si svou potravu v přírodě

Forage (foraging) je anglické slovo, které původně označuje schopnost zvířat nacházet si v divočině potravu. Přeneseně – a to nás zajímá nyní – se jedná o pěstování znalostí a dovedností, které člověku umožní získávat aspoň část jeho stravy ve volné přírodě. Jenže...

(Nejen) velikonoční hlavička s ptačincem a medvědím česnekem

(Nejen) velikonoční hlavička s ptačincem a medvědím česnekem

Tohle jídlo stojí za to. Není vegetariánské. Není bezlepkové. Když ale použijete skutečně kvalitní suroviny, proč si ho jednou za čas nedopřát? Z masa jsem použila bio hovězí (doma namleté) a domácí uzené vepřové, které párkrát ročně udí naši úžasní sousedi. Čeho je v...

Ptačinec prostřední (žabinec)

Ptačinec prostřední (žabinec)

Ptačinec prostřední, známý také jako ptačinec žabinec (Stellaria media), je jedna z mála rostlin jedlé divočiny, která se dá sbírat ve vynikající kvalitě po celý rok. Poznáte jej podle drobných lístků, a především malých bílých kvítků (kvete opět po celý rok). Ty...

Ptačinec prostřední (žabinec)

Informace o ptačinci prostředním najdete tady. Recepty: (Nejen) velikonoční hlavička s ptačincem a medvědím česnekem

„Lebka“ v květu popence

„Lebka“ v květu popence

Všimněte si, že se v květu popence břečťanovitého ukrývá "lebka". Jak si to vysvětlujete? Na FB se objevily tipy: na bolest hlavy, signatura jedovaté rostliny. Jednoznačnou odpověď neznám a nemám. Možností je hodně, záleží na tom, z jakého úhlu pohledu květinu...

Řeřišnice luční

Řeřišnice luční

Řeřišnice luční je nenápadná rostlinka, kterou lze dobře identifikovat pouze v době, kdy kvete, neboť lodyhu i lístky má mimo dobu kvetení velmi nenápadné. Hrozí i záměna za jinou rostlinu. Během prvních slunečných týdnů jara se objevuje na vlhčích loukách nebo v...

Quiche s křídlatkou japonskou (vegetarian)

Quiche s křídlatkou japonskou (vegetarian)

Quiche (čti "kiš") znamená slaný koláč, který může mít nejrůznější masovou i bezmasou náplň. Zde je varianta se zeleninou a křídlatkou japonskou – bezmasá, ale vzhledem k obsahu mléka a vajec "pouze" vegetariánská. Náplň se nebojte variovat podle toho, jakou zeleninu...