Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Poslední dobou nám doma kysla mléka, protože bereme ta nejkvalitnější od Farmy domů a nestíhali jsme je zkonzumovat. Výhoda momentální situace, kdy sedíme doma, je, že se můžete vracet ke kořenům. Když byly holky malé, dělávala jsem ze zkyslého mléka tvaroh. Tak jsem se k tomu vrátila!

Ještě na úvod musím sdělit, že nejsem příznivkyně téměř hysterické hrůzy z mléka, jak se projevuje v naší společnosti. Domnívám se, že většina nežádoucích reakcí je způsobena rektifikací původních potravin, což z nich činí historicky potravinu pro tělo cizí, a tudíž potenciálně alergizující.

Postup:

  • řádně prokysané bio mléko (v pokojové teplotě)
  • čistá plena z bio bavlny (radši ji vždy ještě z vnitřní strany „oválečkuju“, abych ji zbavila i nejmenších chloupků)
  • provázek a mísa

Vpravo je vidět umístění mísy a „vaku“ s kysaným mlékem. Hrudkovaté mléko necháme pár dní okapat, až je tvaroh hustší. Pak jej využijeme na cokoli tvarohového. Osobně vylévám syrovátku – nejsem schopna zajistit zvenčí „vaku“, aby se tam nedostala a nenachytala nečistota. Kdo můžete mít hmotu na odkapání někde v izolaci před dětmi, zvířaty atd., můžete využít i ji!