21. května si budeme online povídat o léčivých houbách světa i našich lesů. Více info tady.

Chmelové výhonky na olivovém oleji s citronovou šťávou jsou nejchutnější jako teplá příloha (teplý salát) k jakémukoli jídlu, ale vynikající jsou také na kvalitním chlebu s máslem. Chmelové výhonky sbíráme na jaře přibližně ve stejnou dobu jako bršlici kozí nohu.

Suroviny:

  • chmelové výhonky nasekané na přibližně 2–3cm kousky (včetně mladých listů)
  • (bio) olivový olej
  • trocha soli (nejlépe nečištěné mořské; bez přídavku fluoru a jodu)
  • citronovou šťávu
  • čerstvě mletý černý pepř
  • kvalitní žitný (bio) chleba s (bio) máslem

Postup:

Na oleji jemně zpěníme výhonky a zalijeme trochou vody. Počkáme, až změknou (křehké jsou ovšem už od natrhání!), lehce osolíme, řádně opepříme, přendáme na chléb s máslem a polijeme olejem a pokapeme citronovou šťávou.

Upozornění:

Některé lidi z konzumace chmelových výhonků bolí hlava.