Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Marmeláda z křídlatky s pravou vanilkou opravdu stojí za vyzkoušení. Kombinace přirozeně kyselé chuti křídlatky, bio želírovacího cukru (Labeta), pravé vanilky a lžičky kyseliny citronové vytváří výjimečně chutnou směs, která se bude hodit i jako náplň dortů a koláčů.

Suroviny:

  • 1 kg stvolů křídlatky zbavených listů (nesmí být dřevnaté!)
  • 2–3 balení bio želírovacího cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • vanilkový lusk (od Farmy domů); rozřízneme podélně a nožem vyškrábneme černá „semínka“

Postup:

Křídlatku nasekáme v robotu (kousky od cca 0,5 cm až po 1 cm), vložíme do hrnce s těžkým dnem a dáme na malý plamen. Protože křídlatka pouští „sliz“ (ten pak pomůže k marmeládové konzistenci), bude možná třeba ji mírně podlít. Pozor! Připaluje se! Přidáme cukr, kyselinu a vanilku a počkáme, až se křídlatka rozvaří (cca 40 minut), občas řádně promícháme. Vřelou marmeládou plníme  sterilizované skleničky, hladinu zakápneme lihem nebo slivovicí, řádně zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Víčko musí být mírně propadlé, ne vypouklé!

Použití:

  • na palačinky
  • do dortů, kde „srazí“ sladkost ostatních částí dortu
  • do jogurtů
  • na piškot
  • do koláčů