Nezapomeňte, že na blogu máte pravidelně aktuální články o všem, co by vás mohlo zajímat!

Řeřišnice luční je nenápadná rostlinka, kterou lze dobře identifikovat pouze v době, kdy kvete, neboť lodyhu i lístky má mimo dobu kvetení velmi nenápadné. Hrozí i záměna za jinou rostlinu. Během prvních slunečných týdnů jara se objevuje na vlhčích loukách nebo v lužních lesích tak, že doslova pokryje „koberečkem“ nafialovělých kvítků na delším stonku trávu. Některé chemotypy mají modré kvítky, ale jsou spíš vzácné. Pro kuchyni se používají mladé nepoškozené listy, květy a stonky.

Užití:

  • mladé listy (staré jsou nahořklé) – do bylinných dipů, do pomazánek (případně do pesta)
  • stonky:
    • syrové do salátů
    • pro teplou kuchyni: do zapékaných jídel nebo do polévek
  • květy (ozdoba pokrmů)

Chuť:

  • celá rostlina má štiplavou chuť jako naklíčená lichořeřišnice

Odkaz na recepty najdete brzy zde.