Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Ptačinec prostřední, známý také jako ptačinec žabinec (Stellaria media), je jedna z mála rostlin jedlé divočiny, která se dá sbírat ve vynikající kvalitě po celý rok. Poznáte jej podle drobných lístků, a především malých bílých kvítků (kvete opět po celý rok). Ty vypadají, jako by měly 10 okvětních plátků, ale je jich jen pět.

Každý z okvětních plátků je hluboce zakrojen až téměř k lůžku.

Jakmile jednou ptačinec identifikujete, už budete vědět, co a kde v přírodě hledat.

Stanoviště a sběr:

Okvětních lístků je ve skutečnosti jen pět

Je široce rozšířený, ale třeba v okolí mého bydliště se příliš nevyskytuje, protože tady máme těžkou jílovitou půdu. Ptačinec potřebuje půdu plnou dusíku a výživnou, takže má rád třeba i okraje opečovávaných záhonů. Protože se dá sbírat úplně celá rostlina od kořenů nahoru, tak pokud už ji najdete, nasbírejte si do zásoby. Možnosti skladování najdete níže.

Sbíráme celou rostlinu a celou ji také shodně využíváme: není třeba oddělovat květy nebo lístečky, protože stonky jsou křehké a dobře se zpracovávají. Celá rostlina chutná jako nedozrálé palice kukuřice nebo jako čerstvý hrášek. Je opravdu velice lahodná!

Využití:

  • jemně nasekaný do pomazánek
  • jemně nasekaný do salátů
  • do teplé kuchyně všude tam, kam se dávají i další rostliny z jedlé divočiny
  • naložený na zimu do soli (a uchovávaný v lednici)

Rozcestník na recepty najdete zde.