6. května vám nabízím přednášku o jedovatých rostlinách.

Ptačinec prostřední, známý také jako ptačinec žabinec (Stellaria media), je jedna z mála rostlin jedlé divočiny, která se dá sbírat ve vynikající kvalitě po celý rok. Poznáte jej podle drobných lístků, a především malých bílých kvítků (kvete opět po celý rok). Ty vypadají, jako by měly 10 okvětních plátků, ale je jich jen pět.

Každý z okvětních plátků je hluboce zakrojen až téměř k lůžku.

Jakmile jednou ptačinec identifikujete, už budete vědět, co a kde v přírodě hledat.

Stanoviště a sběr:

Okvětních lístků je ve skutečnosti jen pět

Je široce rozšířený, ale třeba v okolí mého bydliště se příliš nevyskytuje, protože tady máme těžkou jílovitou půdu. Ptačinec potřebuje půdu plnou dusíku a výživnou, takže má rád třeba i okraje opečovávaných záhonů. Protože se dá sbírat úplně celá rostlina od kořenů nahoru, tak pokud už ji najdete, nasbírejte si do zásoby. Možnosti skladování najdete níže.

Sbíráme celou rostlinu a celou ji také shodně využíváme: není třeba oddělovat květy nebo lístečky, protože stonky jsou křehké a dobře se zpracovávají. Celá rostlina chutná jako nedozrálé palice kukuřice nebo jako čerstvý hrášek. Je opravdu velice lahodná!

Využití:

  • jemně nasekaný do pomazánek
  • jemně nasekaný do salátů
  • do teplé kuchyně všude tam, kam se dávají i další rostliny z jedlé divočiny
  • naložený na zimu do soli (a uchovávaný v lednici)

Rozcestník na recepty najdete zde.