Blog
Lišejníky – zázrak přírody
Po rozkliknutí se můžete podívat na fotogalerii několika beskydských lišejníků.
Vaření podle Julie Child (s Martinkou)
Tak jsme vařily podle Julie! A bylo to skvělé! Potato dauphinoise, tarte Tatin a slaný quiche.
Podzimní houby vyrazily zpod listí a jsou tu!
Les je plný hub! Podzimní houby a začínající zimní druhy jsou doslova všude… komentovaná fotogalerie.
Mateřídouškový likér
Mateřídouškový likér je výborný pro chladná a vlhká roční období, kdy nás trápí kašel.
Mým předkem je kronikář Zašové
Teprve nedávno jsem díky své tetě Daně a mamince Jarmile zjistila, že předek mého slovenského dědečka byl významný muž obce Zašová.
Dřín obecný – okrasný i užitečný keř s jedlými plody
Dřín s plody, jimž se říká dřínky, patří mezi oblíbené keře v permakultuře. Slouží totiž jako keř, zároveň je ozdobný listem i plodem, a navíc má plody jedlé.
Zlín: konečně přednáška naživo!
Po roce (a vlastně ještě delší době) ve zlínském Jiném světě! Téma: Zdravá strava od jara do jara. Mrkněte do příspěvku!
Mirebelková marmeláda aneb Ovoce, kterého si málokdo všimne
Mirabelky a podobné „divoké“ ovoce jsou pozapomenuté plody, z nichž můžete udělat spoustu zajímavých jídel. Zde recept na marmeládu.
Sciachiatta (vegetarian)
Perfektní oběd nebo svačina! Domácí kynuté těsto ze špaldové mouky plněné kvalitní zeleninou. Nahoře rozpečený parmazán…
Nakládané farmářské okurky
Koukněte na rodinný recept na sterilované okurky. Vynikající na zimu! Když si seženete farmářské nebo bio okurky, neprohloupíte :-).
Letní rybízový koláč od babičky
Jeden z mých nejoblíbenějších koláčů, který znám od dětství. Recept se dědí od babičky a její maminky, i když vím, že už jej najdete i běžně veřejně :-). Hlavně je úžasný kombinací sladkého korpusu a kyselé horní vrstvy. Určitě zkuste! A je bez pečicího prášku :-).
Kopretina řimbaba – tinktura
Krásná pevná rostlinka nižšího vzrůstu, než jsme u kopretin zvyklí. Já si ji nakládám na tinkturu pomáhající při migrénách, jimiž trpím. Mrkněte na více info!