Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Slivoň mirabelka je ovocný strom, který patří kupodivu k růžovitým. Snadno se plete se špendlíky, myrobalány a dalšími – nejvzácnější jsou dnes přitom právě špendlíky (zničila je nemoc zvaná šárka). Mirabelky jsou větší, nažloutlé, jsou chutnější a taky sladší. My máme výhodou, že několik mirabelkových stromů máme vedle chaty.

Kulturní rozdíly

Je zajímavé, že zatímco my Češi mirabelky a ostatní plody tohoto typu víceméně opomíjíme jako druhořadé, například v severní Francii mají vlastní mirabelkový festival. Místo zvané Méty je proslaveno pěstováním nejkvalitnějších mirabelek vůbec. Strom se dostal do Evropy z jihovýchodní Asie a dnes se v nové domovině staly jeho plody výchozí surovinou pro celou řadu pokrmů:

  • marmelády
  • koláče
  • pálenky
  • bonbony
  • džemy

Mirabelkový džem – suroviny

  • celé mirabelkové plody (nevypeckovávejte, protože z toho zešílíte 🙂 – pecky drží pevně na dužině)
  • bio třtinový cukr s pektinem (želírovací bio cukr, já měla z Alnatury)
  • trocha soli (nejlépe solného květu)
  • případně trocha ovocného pektinu (už se dostane čistý ve zdravých výživách)
  • zavařovací sklenice (zde z Tescomy)

Postup

Mirabelky dejte do hrnce s tlustým dnem, zalijte trochou vody a nechejte, aby pustily šťávu. Pak zhruba dvacet minut pomalu na mírném ohni vařte. Nechejte vychladnout a propasírujte přes cedník s velkými dírami (ne příliš velkými, aby nepropadly pecky, ale dostatečně velkými, aby propadla částečně rozvařená dužina).

Pak dužinu (je hodně tekutá) odměřte – na každý litr této dužinové šťávy dávám 750 g želírovacího bio cukru.

Smíchejte s cukrem, postavte na oheň a nechejte provařit, až vše zhoustne. Klasickým testem s kápnutím marmelády na suchý porcelán zjistíte, jestli je dostatečně hustá. Pak odstavte a rovnou za horka marmeládou plňte rovněž horké (z trouby) zavařovací sklenice. Zavíčkujte, vraťte na plech, kde se sterilizovaly sklenice, a dejte ještě na 30 minut sterilovat do horké trouby na 150 stupňů. Vyndejte, neotáčejte a nechejte zchladnout. Že je marmeláda bezpečně zavařená, poznáte podle toho, že se víčko zavařeniny „vcucne“.