Od ledna třídílný cyklus Zdravá strava podle čínské medicíny (online)!

Rybíz už je zralý, a přestože je to mé oblíbené ovoce, moc se mu nedaří na zahradě na Lukově. Má už svá léta, možná to chce nové sazenice :-). Co ale chci já, to je koláč z rybízu, na který si pamatuji ze svého dětství od mladší babičky. Ten musíte zkusit!

Ingredience:

Na těsto:

  • 100 g másla
  • 200 g hladké mouky (dala jsem bio špaldovou, i když jsem tušila, že málo lepku bude znamenat drolivější těsto)
  • 70 g cukru (dala jsem bio třtinový mletý)
  • 2 žloutky od šťastných slepic

Na horní vrstvu:

  • bílky ze 3 vajec
  • podle chuti cukr
  • talíř obraných rybízů (já měla už jen bílý; lepší je mix, protože je to barevnější)

Postup:

Máslo, mouku, cukr a žloutky vypracujte v těsto. Zabalte do potravinové folie a dejte na cca hodinu až dvě do lednice. Díky tomu se těsto lépe spojí a bude se s ním líp pracovat. Pak z něj vyválejte placku o síle cca 0,5 cm. Může to jít špatně; doporučuji jemně podsypat moukou, nahoru dát také trochu mouky, a hlavně při přendavání do zapékací formy si těsto rozdělte nožem na 4 části, které se hůř trhají.

Přeneste těsto na pečicí papír na brutvan a dejte péct. Stačí cca 10 minut na cca 120–130 stupňů, než uvidíte náznaky růžové barvy. Hned vyndejte. Mezitím si udělejte pevný sníh z bílků a řádně zašlehejte cukr (musí být mletý). Pak jen obracečkou vpracujte rybíz. Směsí potřete korpus a opatrně dopékejte, než je povrch zlatavý, ale hlavně bílek hotový.