Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Sciachiatta je původně sicilský masový slaný koláč, zde najdete jeho vegetariánskou verzi. Nebojte se experimentovat a berte všechny ingredience krom základních jen jako doporučení. Namísto salátu můžete dát brokolici. Namísto brambor batáty. Sciachiattu můžete udělat z celozrnné mouky, prostě popusťte uzdu fantazii!

Suroviny:

Na těsto:

  • 3 šálky bio špaldové mouky (velikost šálků volte podle toho, kolik sciachiatty potřebujete)
  • 1,25 šálku vlažné vody
  • 3/4 šálku kvalitního olivového oleje
  • sůl
  • lžičku bio třtinového cukru
  • kvasnice (sušené nebo čerstvé; bohužel mám špatné zkušenosti s bio kvasnicemi)

Na náplň a topping:

  • pár brambor nakrájených na tenoučké plátky (pokud nejsou nové, určitě je sloupněte)
  • pár rajčat
  • papriku
  • cibuli
  • černé olivy (nejlépe kalamata)
  • pecorino nebo parmiggiano reggiano

Postup:

Napřed si připravte těsto: ingredience dobře promíchejte a pak ručně nebo robotem vypracujte hladké těsto. Nechejte vykynout. Pak rozdělte na dvě části. Jednou vyložte dobře namaštěný větší plech.

Mezitím si udělejte náplň: Na pánvi zpěňte cibulku, přidejte papriku a rajčata a vše poduste se solí. Pak nahrubo rozmixujte. Na spodní část těsta klaďte plátečky brambor, rozpůlené olivy a vše osolte. Použila jsem sůl z Natural Mallorca. Podle chuti opepřete. Poklaďte syrovou zelenou zeleninou (zde nahrubo nasekaný baby salát).

Na salát naplácejte rajčatovou směs a rozetřete tak, jak bude možné. Osolte, je-li nutné.

Rozválejte opatrně druhou polovinu těsta a položte ji na náplň.

Posypejte pecorinem nebo parmazánem a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 125 stupňů. Pečte, než bude těsto růžové. Pak ještě chvíli zapněte gril.

Podávejte v létě s listovým salátem o pokojové teplotě a v zimě s blanšírovaným salátem.

Nezapomeňte, že na serveru Uzdrav sám sebe najdete pdf s kuchařkami pro všechna roční období!