Blog
Pro jeden saxofon a 414 slonů aneb Proč ekologicky likvidovat baterie?
Už pro jeden nový saxofon a představu těžkých kovů vyhozených do přírody se vyplatí ekologicky vracet použité baterie z našich domácností. V maloobchodní síti ČR se každoročně prodá okolo 150 milionů kusů nových baterií a v každé české domácnosti se v tuto chvíli...
Masala chai
Masala chai (druh čaje) je jedním ze základních a nejchutnějších nápojů v jižní Indii. Podává se tradičně v nerezových nebo skleněných hrnečcích či skleničkách a typické pro něj je užití směsi koření masala a surového třtinového cukru jaggery. I v létě je příjemné si...
Rozhovor s majitelkou CK Mandala Majkou Kadlecovou
Nejen pro účastníky našeho únorového putování po jižní Indie možná zaujme rozhovor s majitelkou CK Mandala Majkou Kadlecovou, pod jejímiž laskavými křídly jsme zájezd pořádaly, a tak pro zájemce sdílím odkaz ze stránky Starty.cz.
19. 05. 2017: Indická večeře s Mangalam a povídání o indické kuchyni (Shanti Yoga Studio)
19. května proběhne v prostorách Shanti Yoga Studia indická večeře s Mangalam Krishna a povídáním o indické kuchyni. Mangalam žije už šest let v Ostravě a je zakladatelkou KROPu, který dodává indické slané pochutiny i k nám do Shanti :-). Podrobné bohaté menu a více...
12. 04. 2017: Promítání fotek z jižní Indie s povídáním a indickou večeří (Tvojekafe.cz)
Ve středu 12. dubna 2017 jsme se sešli v naprosto zaplněné kavárně Tvojekafe.cz v Rychvaldu nejen k promítání fotek z pobytu v nejjižnější části Indie, kde jsme byli se skupinou lidí v únoru 2017, ale také ke společné večeři, již připravila Mangalam Krishna ze...
Prášek z vaječných skořápek
Prášek z vaječných skořápek je vynikající prostředek na prevenci osteoporózy. Skořápky - nejlépe z domácích nebo bio vajec - musí být pečlivě umyty. Společně s prachem ze spálené přesličky rolní (skvělý zdroj křemíku!) je přírodní náhražkou oblíbeného prostředku...
Medvědí česnek II: polévka
Článek Medvědí česnek II přináší recept na polévku z této brzce jarní divoké zeleniny. I přes svou zelenou barvu je velmi chutná, a pokud ji navíc ochutíte třeba opraženými dýňovými bio semínky a přiložíte k ní kousek kvalitního chleba, máte o dobrotu skoro zdarma...
Těžké kovy a jejich působení na organismus
Těžké kovy představují pro organismus obrovskou zátěž. Jejich malé množství je u určitých kovů (měď, zinek, chrom) pro fungování těla nezbytné, ale i tam platí, že jakmile jejich obsah v těle překročí určitou hranici, začnou být pro toxické. Druhy Hliník: Existuje...
Medvědí česnek I: Hrstková polévka
Jsme právě v období, kdy krásně roste medvědí česnek. Hrstková polévka je jedna z možností, jak je využít, protože medvědí česnek není jen příjemná jarní zelenina (jedna z prvních z takzvané jedlé divočiny), ale navíc vynikající prostředek jako stvořený pro jarní...
Obrácený špaldový koláč s jablky pro občasné hřešení
Obrácený špaldový koláč s jablky vychází ze slavného francouzského receptu na Tarte Tatin, je ale upraven pro špaldovou mouku a třtinový cukr. Je v něm hromada másla, hromada cukru, pár zdravých jablek a bio špaldová hladká mouka. Nic z toho, co by člověk měl jíst...
Základy čínské medicíny pro veřejnost – opakování přednášek (9/17-1/18)
Na termíny od září 2017 do ledna 2018 se můžete hlásit na opakování přednáškového cyklu Základy tradiční čínské medicíny pro veřejnost, který v šesti částech proběhne v prostorách Shanti Yoga Studia a TCM Academy na Šubertově 4 v Ostravě. Termíny přidáváme pro...
„Čínští léčitelé by mohli mít speciální vzdělání. Aby je stát měl pod kontrolou“ – komentář k článku
Zdánlivě to má hlavu a patu. Hospodářské noviny uveřejnily informaci o nápadu jednoho pána poslance ohledně certifikace terapeutů TCM. Nemá to hlavu ani patu v okamžiku, kdy se ukáže, že jediná nyní aktuální možnost je vystudovat si BAKALÁŘSKÝ (!) obor v zahraničí...