Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Obrácený špaldový koláč s jablky vychází ze slavného francouzského receptu na Tarte Tatin, je ale upraven pro špaldovou mouku a třtinový cukr. Je v něm hromada másla, hromada cukru, pár zdravých jablek a bio špaldová hladká mouka. Nic z toho, co by člověk měl jíst pravidelně, ale pro občasné zahřešení neznám mnoho lepších dezertů! Takže nelze než tu a tam doporučit :-).

Suroviny:

Na těsto:
  • 220 g hladké špaldové bio mouky
  • studená voda
  • 1 žloutek od šťastných slepic
  • 120 g (bio) másla
  • špetka soli
Na náplň:
  • 500 g třtinového (bio) cukru
  • 8 nemoučných bio jablek
  • 100 g másla

Postup:

Napřed promísíme mouku s natátým máslem, až vzniknou „žmolky“. Přidáme žloutek a trochu vody, aby vzniklo pevné těsto, které necháme odležet v lednici (říká se, že asi hodinu, já nechávám přibližně 15 minut -není čas! 🙂 ). Zvlášť si připravíme tuhý karamel: na pánvi rozpustíme cukr s několika lžícemi vody a mícháme do zhnědnutí – pozor, u tmavého třtinového cukru se to špatně poznává, ať se nepřipálí! Vmícháme máslo a necháme stranou. Do dortové formy naskládáme jablka, která jsme předtím oloupali, zbavili jadřinců a nakrájeli na podélné měsíčky. Jablka zalijeme karamelem a ihned poklademe vyválenou plackou z těsta, kterou už máme připravenou. Dobře zahrneme okraje (pozor! Karamel příšerně pálí!) – můžete použít například vidličku. Dáme do trouby a upečeme. Peču v kamnech, takže nejsem schopná teplotu. Prostě než je těsto růžové. Pak vyndáme z trouby (kamen), necháme odležet, aby vše trochu zchládlo, a opatrně vyklopíme na talíř (opět pozor na karamel, který zůstává dlouho vřelý!!!). Mělo by se podávat se šlehačkou (budiž) a se zmrzlinou, ale teď říkala Wendy, že žádnou zmrzlinu jíst nemáme, protože dlouhodobě zachlazuje ledviny, tak uvidím. Asi stejně neodolám :-).

Dobrou chuť!