Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Už pro jeden nový saxofon a představu těžkých kovů vyhozených do přírody se vyplatí ekologicky vracet použité baterie z našich domácností. V maloobchodní síti ČR se každoročně prodá okolo 150 milionů kusů nových baterií a v každé české domácnosti se v tuto chvíli nachází průměrně osm použitých baterií. To znamená, že 35 milionů použitých baterií najdeme v nejrůznějších krabičkách a šuplících v našich domácnostech!

Kovy, kovy, kovy – a to i ty těžké!

Kovy obsažené v recyklovaných bateriích tvoří 60–80 % jejich hmotnosti. Z jedné tuny baterií lze přitom recyklací znovu získat až 167 kg oceli, 210 kg zinku, 205 kg manganu a přibližně 15 kg niklu a mědi. Věděli jste, že zinek z deseti kilogramů baterií poslouží k výrobě mosazi pro jeden saxofon?

Vybité baterie a akumulátory obsahují škodlivé látky, zejména těžké kovy, a i přes své malé rozměry mohou napáchat v přírodě výrazné škody. Jestliže vyhodíme baterie do odpadkového koše, nejčastěji skončí na skládce. Tam mohou po čase znečistit půdu a spodní nebo povrchové vody. Pokud se dostanou s dalším komunálním odpadem do spalovny, znečišťují zase ovzduší.

Šup s nimi na recyklaci 😉

Správným tříděním baterií napomáháme k jejich recyklaci. Ročně se v České republice vytřídí přes tisíc tun použitých baterií a akumulátorů, což odpovídá hmotnosti přibližně 414 sloních samců. Zdá se vám to hodně? Toto množství však představuje jen asi třetinu všech dodaných baterií na trh.

Kam odevzdat? Použijte interaktivní mapu

Použité baterie lze bezplatně odevzdat ve všech prodejnách, které v rámci svého sortimentu prodávají přenosné baterie, ve sběrných dvorech, na školách, úřadech a v některých firmách. Interaktivní mapa sběrných míst na mapa.ecobat.cz vám pomůže nalézt nejbližší sběrný box, kam můžete odevzdat použité baterie (tužkové, knoflíkové, monočlánky i akumulátory). Stačí zadat lokalitu, která vás zajímá, a zobrazí se vám všechna sběrná místa v okolí.

Jak baterie třídit? Pořiďte si zdarma sběrnou krabičku!

Třídění baterií je přitom snadné. Stačí je pravidelně odkládat a čas od času odnést na jedno ze sběrných míst. S tříděním baterií vám pomůže sběrná krabička ECOCHEESE, kterou si můžete zdarma objednat na jejich webové stránce. V rámci České republiky vám bude doručena přímo do schránky. Vybírat lze ze tří standardních barevných variant – modré, růžové a zelené. V českých domácnostech je těchto boxů již více než 150 tisíc a i díky nim počet zpětně odebraných baterií v ČR každoročně roste.

Obrázek baterií převzat ze serveru http://www.cityofturlock.org/_images/batteries.jpg.