Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Blog

Je moderní žena zbožňovaná žena?

Je moderní žena zbožňovaná žena?

Je moderní žena zbožňovaná žena? je úryvek z mé chystané knihy Zbožňovaná žena. Všechny mé úvahy vycházejí jednak z taoistické filozofie (a zároveň východisek tradiční čínské medicíny) a jednak z knih západních autorů (autorek) o moderním ženství a o cyklech ve vývoji...

Špenát z medvědího česneku

Špenát z medvědího česneku

Špenát z medvědího česneku, pokud máte rádi klasický špenát (dělaný ne z té "srajdy", co se prodává mražená, ale ze spařených listů špenátu), vás ohromí jemností své česnekové chuti a rychlou přípravou. V tomto případě jsem podávala s vařenými brambory, ale protože v...

Polévka z medvědího česneku

Polévka z medvědího česneku je sezonní záležitost, protože sezona této bylinky je krátká. Jakmile se pod listy objeví pupeny květů, přestává rostlina dávat sílu do listů a přesouvá ji do květů. Proto je nejlepší využít jarní sezonu medvědího česneku od prvních...

Šťovíková polévka

Šťovíková polévka

Šťovíková polévka je překvapivě chutné jarní jídlo, které však nedělejte příliš často - šťovík obsahuje šťavelany a může vám překyselit žaludek a nastartovat takzvaný vzestup jaterního jangu, neboť kyselá chuť příliš aktivizuje játra, která v tomto ročním období...

Nejchutnější cizrna – samostatně i pro další zpracování

Nejchutnější cizrna – samostatně i pro další zpracování

Nejchutnější cizrnu, jakou jsem kdy jedla, uvařila moje desetiletá dcera Emma podle kuchařky, kterou před pár měsíci v rámci sbírání bodů vydal Penny Market. Jakkoli těmto soutěžím nejsem nakloněná, tak musím uznat, že v této knížce jsme už našly pár moc dobrých...

Norské vafle

Norské vafle

Norské vafle je recept, který loudí snad každý, kdo tuto dobrotu ochutná. Jedná se o původní recept z Norska, domoviny vaflí, konkrétně od jisté paní Vigdis Svoboda. A protože můj tatínek v Norsku žil dohromady nějakých deset let, v pauzách, kdy pobýval doma v Česku,...

Devětsil – první skutečný posel jara

Devětsil – první skutečný posel jara

Devětsil - první skutečný posel jara je psaní o rostlince, která vykukuje často ještě zpod sněhu a jež by nás měla zajímat už pro název, slibující hodně - devatero sil. Navíc se sušená nedostane v lékárnách, takže jediná možnost, jak využít její mnohasilovost, je,...

Tematické přednášky

Tematické přednášky

Tematické přednášky vedu na nejrůznějších místech (zejména v Shanti Yoga Studiu, v TCM Academy a pro širokou veřejnost v rámci aktivit zapsaného spolku Shanti Academy pak v Rychvaldu v kavárně Tvojekafe.cz a v Kulturním domě Rychvald) a na rozličná témata, zejména:...

29. 6. 2016: Léto z pohledu TCM – srdce a tenké střevo

Ve středu 29. června 2016 pro vás chystám přednášku pro veřejnost s názvem Léto z pohledu tradiční čínské medicíny: srdce a tenké střevo. Jedná se o druhou přednášku uceléného cyklu Rok z pohledu TCM, v jehož rámci už proběhla přednáška Jaro z pohledu TCM: játra a...

23. 3. 2016: Jaro z pohledu TCM (játra a žlučník)

23. 3. 2016: Jaro z pohledu TCM (játra a žlučník)

Ve středu 23. března 2016 jsem v rychvaldské kavárně Tvojekafe.cz měla zdarma skoro tříhodinovou přednášku pro veřejnost na téma Jaro z pohledu tradiční čínské medicíny: játra a žlučník. Sešlo se kolem třiceti zájemců o toto téma a společně jsme vytvořili velmi...

Salát z medvědího česneku

Salát z medvědího česneku a další jídla z této jarní rostlinky lze dělat jen po velmi krátkou dobu na jaře. Objevuje se jako jedna z prvních vzrostlých rostlinek v přírodě zároveň s bledulkami a prvosenkami. Nemůžete jej zaměnit s ničím, stačí promnout rostlinu v...