Polévka z medvědího česneku je sezonní záležitost, protože sezona této bylinky je krátká. Jakmile se pod listy objeví pupeny květů, přestává rostlina dávat sílu do listů a přesouvá ji do květů. Proto je nejlepší využít jarní sezonu medvědího česneku od prvních okamžiků, kdy vyrazí ze země, a užít si ji naplno. Jedna z možností je například špenát z medvědího česneku, který je lahodnější než špenát z klasického listového špenátu, a dokonce lahodnější než kopřivový ;-). Dnes si ale uvedeme recept na polévku z této byliny. Doporučuji do polévky přidat slzovku nebo jinou obilovinu, aby byla polévka z pohledu dietetiky tradiční medicíny komplexní – díky obilí (slzovce) totiž bude blahodárně působit na prvek země v našem organismu: na slezinu a žaludek.
Suroviny:
- miska medvědího česneku
- pár brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
- jarní cibulka i s natí
- sůl
- (libeček)
- vejce od šťastných slepic
- slzovka (pokud nemáte, tak nějakou obilovinu)
Postup:
V hrnci na oleji (já dala polovinu olivového oleje a polovinu domácího ghí) lehce orestujeme cibulku nadrobno, přisypeme nadrobno nakrájený medvědí česnek (může ho být hodně, protože varem ztratí na objemu), brambory, slzovku (obilí) a sůl. Necháme vařit, dokud obilí a brambory nejsou uvařené. Pak si rozšleháme jedno či dvě vejce a přes vidličku pomalu nalijeme do vroucí polévky. Podáváme s pečivem (kvalitním domácím) nebo jen tak :-).