6. května vám nabízím přednášku o jedovatých rostlinách.

Salát z medvědího česneku a další jídla z této jarní rostlinky lze dělat jen po velmi krátkou dobu na jaře. Objevuje se jako jedna z prvních vzrostlých rostlinek v přírodě zároveň s bledulkami a prvosenkami. Nemůžete jej zaměnit s ničím, stačí promnout rostlinu v prstech a česnekový odér vám prozradí, že jste našli správně…

Česnek medvědí (Allium ursinum) můžete přidávat do všech možných salátů a jídel, pojďme si uvést aspoň některé tipy:

  • IMG_7097[1]samostatný česnek medvědí bez dalších ingrediencí propláchněte, nakrájejte na malé kousky, zalijte kefírem, lehce osolte a opepřete a jezte jako samostatný salát třeba k pečivu nebo hlavnímu jídlu.
  • udělejte z něj špenát! Kopřivovou variantu najdete zde.
  • udělejte z něj hvězdu své velikonoční hlavičky!

Schovejte si jej na zimu…

Lístky neproplachujte, jen nasucho očistěte – většinou to ale není třeba. Najemno nakrájejte a skleněné nádoby (zavařovačky) skládejte po vrstvách, které prosolíte. Poslední vrstvou je sůl. Dobře zavíčkujte a ukládejte v chladu. Vydrží celou sezonu jako koření/zelená součást polévek, sekaných atd.

Pozor! Medvědí česnek stejně jako klasický česnek by neměli konzumovat lidé s prokázanými nemocemi jater a krve!