Blog
Super zdravý dezert (vegan, bezlepek)
Super zdravý dezert vyzkoušela naše spolužačka z dietetiky při TCM Academy Helenka Hrabcová. Recept na něj nám během úžasné víkendovky nadiktovala jedna z našich lektorek Marta Tovtová. Oproti původnímu receptu byly pozměněny dvě suroviny, a tak došlo k tomu, že z...
Dýňové kari s rýží (vegan, bezlepek)
Dýňové kari je jedna z podob dýně, kterou tu a tam můžu s chutí sníst. Jinak je pro mě dýně spíš synonymem podřadné zeleniny :-), ale toto jídlo spolu s třídenním dýňovým koláčem pozřu dokonce ráda. Inspiraci jsem samozřejmě brala v Indii, kam pravidelně jezdím a kde...
Zimní placky: brambory, sůl, mouka a plotna
Zimní placky z brambor, soli a mouky, které jsou nasucho připravovány na peci (pánvi), obsahují minimum surovin a zároveň "ošetřují" střed těla (slezinu, žaludek). Výborné jsou ještě zatepla (za horka) s rozpuštěným máslem a na kousky nakrájeným zdravým sýrem -...
Kostival lékařský – kořen sbírejte na podzim
Kostival lékařský je jedna z mých nejoblíbenějších léčivek, jejíž oblast využití je nesmírně široká. Její kořen je vynikající při jakýchhkoli úrazech a potížích s pohybovým aparátem, ale z její nadzemní části lze dělat i výjimečně účinné přírodní hnojivo. Navíc lze...
Jablečno-makový závin bez cukru ze špaldové mouky (vegetarian)
Jablečno-makový závin bez cukru ze špaldové mouky (varianta vegetarian) je připraven z dobře uvařené cukrové řepy, která naprosto nahradí cukr. Její výhodou je, že je to výchozí surovina pro výrobu cukru, ale není to přímo bílý, čištěný a nezdravý cukr. Samozřejmě má...
Prarodiče a vnuci – vztah pro dlouhověkost a pevné ledviny
Jaký mají vztah vaši rodiče k vašim dětem? Jsou jim dobrými prarodiči? Vědí prarodiče, že jejich vztah s vnuky je pro jejich zdraví, dlouhověkost a zdravé ledviny zásadní? V dnešní době se často setkáváme s tím, že lidé neumějí (nebo/a nechtějí) přijmout své stárnutí....
Omáčka z opeňky měnlivé
Omáčka z opeňky měnlivé je nesmírně lahodný způsob, jak připravit tyto mimořádné houby, které jsou zároveň i léčivé. Po tepelném zpracování jsou kloboučky hladké, omáčka je díky nim velmi jemná. Jako přílohu jsem zvolila domácí špaldové bramborové knedlíky (varianta...
Guláš z hlívy ústřičné
Guláš z hlívy ústřičné můžete připravovat z koupené nebo nasbírané hlívy, protože je výborný z obou z nich. Z "přírodní" však bude zřejmě tmavší, protože mám zkušenost, že v přírodě nalezená hlíva mívá podstatně tmavší hlavičku než hlíva kupovaná. Pokud najdete jarní...
Polévka z opeňky měnlivé
Polévka z opeňky měnlivé je vynikající gastronomický zážitek a zároveň velmi zdravé jídlo, které je nejlépe vzhledem k obsahu brambory podávat s kvalitním pečivem (s máslem). Opeňky jsou gourmety považovány za lahůdkové houby, a to zejména v úpravě omáčky nebo právě...
17. 12.: Přednáška o léčivých houbách našich lesů – a dáreček 🙂
Přednáška o léčivých houbách našich lesů bude od roku 2018 patřit k cyklu přednášek o tradiční čínské medicíně, který je určený pro veřejnost a který bude postupně rozšiřován. Cílem přednášky je, aby se účastníci odhodlali zavítat do lesů ve svém okolí a naučili se...
Domácí zpracování léčivých hub – i těch nejedlých
Domácí zpracování léčivých hub (i těch nejedlých) je článek o tom, jak doma a s minimem vybavení (a chemie) zpracovat léčivé dary lesa. Možná vás překvapí, že kromě sušení a použití čerstvých hub z nich můžeme dělat také odvary, nálevy, dělat z nich houbový prášek,...
Léčivé podzimní houby v našich lesích
Léčivé podzimní houby je článek, díky němuž možná začnete chodit do nejbližšího lesa. Procházka lesním prostředí pomůže uvolnit játra, která má řada z nás v patologické stagnaci (Gan Yu), a ještě navíc zjistíte, že řada drahých léčivých hub běžně a hojně roste právě...