Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Kostival lékařský je jedna z mých nejoblíbenějších léčivek, jejíž oblast využití je nesmírně široká. Její kořen je vynikající při jakýchhkoli úrazech a potížích s pohybovým aparátem, ale z její nadzemní části lze dělat i výjimečně účinné přírodní hnojivo. Navíc lze pít kostivalový čaj a v neposlední řadě vše, co vám z kostivalu při jeho nejrůznějším užití zůstane, využijete jako cennou součást kompostu, díky němuž bude obohacený o důležitý prvek – dusík.

Kořen kostivalu

Kořen kostivalu je vůbec nejlepší prostředek na nejrůznější zhmožděniny, opuchliny a jiné úrazy pohybového aparátu, ať už je to kotník, koleno, malý kloub na prstu ruky/nohy či naražená kost. Je ale nutné jej sbírat nikoli v sezoně, kdy má kostival bohaté listy a květenství (vizte níže), ale buď na jaře, nebo na podzim. Osobně dávám přednost podzimu, protože na jaře opravdu nejsem schopná bez rozrytí velké plochy země a vyrytí i mnoha „nekostivalových“ kořenů odhalit, které patří této léčivé rostlině. Na podzim lze kořeny dobře lokalizovat podle starých, částečně nebo úplně uschlých listů s květenstvím.

Proč sbíráme na podzim?

Během sezony kostival veškerou svou sílu posílá do své nadzemní části a účinky sbíraného kořene by byly slabé.

Zpracování kostivalového kořenu

Kostivalový kořen vyryjeme (zkuste zapojit své muže, milé zbožňované ženy, protože získávání kostivalového kořene vyžaduje hrubou sílu). Bývá hojně obalen zeminou, takže po přinesení domů jej doporučuji na hodinu až dvě namočit do kýblu s vodou. Potom si napusťte dřez a kostival do něj přemisťte. Vezměte kartáček a každý kořen dobře očistěte.
Dejte okapat a nakrájejte na malá kolečka. Nakrájený kostival dejte sušit na pečicí papír a nějaký plech nebo tác. Sušení trvá déle než u zelených částí bylin, protože se jedná o docela tuhý kořen. Já suším nad kachlovými kamny, ve kterých se topí, ale kdo nemá k dispozici tento luxus, tak stačí dát kostival uschnout do dobře větrané místnosti s pokojovou teplotou.

Užití sušeného kostivalového kořene

Usušený kostival skladuji v zavařovačce. Když jej potřebuji použít na nějakou ránu/zhmožděninu apod., vezmu (nyní už na kost ztvrdlý) kostival a rozumnou várku řádně (a opatrně) rozemelu na kávomlýnku, jejž používám pouze na byliny, na co nejjemnější prášek. Ten smíchám s vlažnou vodou, jejíž množství odhaduji. Vznikne gel, který nanesu na postižené místo. Obalím nějakou prodyšnou textilií (např. kouskem bio bavlněné plenky), překryju silonem a zavážu. Nechávám působit většinou přes noc, a pokud je třeba, tak zavazuji i na další den, případně noc atd. Převazuji a novou várku kostivalu dávám vždy ráno a večer.