Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Zimní placky z brambor, soli a mouky, které jsou nasucho připravovány na peci (pánvi), obsahují minimum surovin a zároveň „ošetřují“ střed těla (slezinu, žaludek). Výborné jsou ještě zatepla (za horka) s rozpuštěným máslem a na kousky nakrájeným zdravým sýrem – tvarůžky. Je to recept podobný slovenským lokším, ale chybí v nich vejce, takže bez másla to může být základ veganského jídla.

Suroviny:

  • brambory uvařené ve slupce, oloupané a nastrouhané na jemném struhadle
  • mouka (podle objemu brambor a vlhkosti/škrobu v nich)
  • sůl
  • může být i mletý černý pepř (na rozhýbání středu těla – zažívání)

Postup:

Placky připravuji na litinových plátech našich kachových kamen. Kdo tuto vymoženost nemá, stačí litinová pánev (nejlépe bez nepřilnavého, „chemického“ povrchu)

Ze všech tří (čtyř) surovin vypracujeme hladké nelepivé těsto. Vyválíme z něj placku a nařežeme ho na menší, stejně velké kousky. Z těch uděláme kuličky a ty pak rovnoměrně rozválíme na kulaté placky. Jednu po druhé nasucho pečeme na plátech kachlových kamen (jako v mém případě) nebo na suché pánvi, nejlépe litinové bez přilnavého povrchu. Hned po upečení poklademe kouskem másla. Podáváme naslano i nasladko, tato varianta byla naslano a ještě zatepla – s čerstvými tvarůžky.