Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Omáčka z opeňky měnlivé je nesmírně lahodný způsob, jak připravit tyto mimořádné houby, které jsou zároveň i léčivé. Po tepelném zpracování jsou kloboučky hladké, omáčka je díky nim velmi jemná. Jako přílohu jsem zvolila domácí špaldové bramborové knedlíky (varianta bez náplně) a čerstvé volské oko z chovu šťastných slepic. Jedná se o komplexní zdravé jídlo.

Suroviny:

  • miska hlaviček z opeňky měnlivé (nožky je možné zvlášť usušit, rozemlít a používat jako houbové koření do polévek, omáček a pomazánek)
  • jedna střední cibule
  • kvalitní mléko (my kupujeme kravské z Farmy domů)
  • lžíci špaldové celozrnné mouky (opět z Farmy domů)
  • sůl, trocha čerstvě mletého pepře
  • případně vývar
  • kvalitní tuk/olej
  • trochu citronové šťávy

Postup:

Na tuku zpěníme máslo a přidáme hlavičky openěk. Začnou hned vylučovat vlhkost a trochu slizu, přesto je chvílemi promícháváme. Zalijeme vodou/vývarem a necháme přibližně dvacet minut dusit. Mezitím si v mléku rozšleháme mouku a pak ji za stálého míchání vlijeme do houbové směsi. Osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou.