Připojila jsem se k novému instagramovému hashtagu #cookforukraine. Během následujících týdnů se pokusím poznat ukrajinskou kuchyni a doslova nasát atmosféru této země. Materiální pomoc jsme už poslali jako rodina, za Zbožňovanou ženu i za Shanti Academy. Nyní tedy věnuji energii a čas ukrajinské kuchyni. I zde vám nasdílím pár vyzkoušených receptů.
První je na placky s názvem deruny.
Ukrajinské deruny
Suroviny:
- oloupané brambory a jedna cibule (množství podle strávníků)
- 1–2 velká bio vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- bio hladká mouka
- tuk
- zakysaná smetana
- zelenina podle chuti a bylinky podle chuti
Postup:
Brambory a cibuli jsem oloupala a napřed namlela najemno v chopperu. Přidejte vejce, mouku podle potřeby (těsto má být husté jako na bramboráky), sůl a pepř, promíchejte a prožeňte tyčovým mixerem.
Na směsi sádla a bio řepkového oleje smažte placičky.
Podávají se ještě teplé s kysanou smetanou ochucenou bylinkami a zeleninovou oblohou. Na tu jsem použila čerstvou papriku, kterou jsem omyla, zbavila jadérek a na chvíli ponořila do vroucí vody, aby nebyla studená.