Od dubna do června ve zlínském Jiném světě hned tři přednášky! Najdete v Kalendáři akcí.

Dohledat ukrajinský název tohoto jídla se mi nepodařilo. Je to cosi jako kartoplanyky, které se ale smaží a připravují jako jednotlivé placičky. Rolka je oproti tomu vcelku a pečená a krájí se teprve hotová. Podávala jsem ji s klasickou karamelizovanou dušenou mrkví a hráškem (na toto jídlo zde recept není).

Těsto na rolku se dělá jako klasické bramborové, ale přidává se vejce a škrob

Suroviny:

Těsto na rolku:

  • brambory (množství podle osob), uvařené ve slupce, oloupané a vychladlé
  • podle potřeby bio hladká mouka
  • sůl
  • 1–2 lžíce bio kukuřičného škrobu
  • vejce
  • kvalitní strouhanka

Náplň:

  • bio cibule nakrájená najemno
  • bio hovězí, mleté
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Bramborové těsto by mělo být tak pevné, aby se dalo vyválet
Těsto vyválíme na zlehka pomoučeném papíru na pečení – a to tak nahrubo, aby uprostřed obdélníku vznikl „pás“ na náplň

Postup:

Z brambor, mouky, škrobu, soli a vejce vytvoříme těsto. Zvlášť na oleji podusíme cibulku a hovězí mleté maso. Ochutíme pepřem a solí a necháme vychladnout.

Tři „sloupce“ – těsto–náplň–těsto

Těsto vyválíme nahrubo přímo na pečicím papíře. Doprostřed dáme náplň a pomocí papíru opatrně srolujeme. Pokud se těsto rozpojuje, znovu ho rozbalte a okraje potřete rozšlehaným vejcem.

Rolování těsta – modelem byl kamarád Chris
Hotová rolka nachystaná do trouby

Okraje pečicího papíru zahneme pod těsto a položíme na pečicí plech spojem dolů. Dáme do trouby a pečeme při 175 stupních cca půl hodiny. Pak rolku obnažíme, ale necháme na papíře. Horní stranu potřeme rozšlehaným vejcem a silně posypeme strouhankou. Necháme dopéct/opéct. Po upečení opatrně vybalíme a ještě opatrněji krájíme.

Upečená a „odhalená“ rolka

Dobrou chuť – смачного!


Jaké ukrajinské recepty najdete na tomto webu?