Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Dohledat ukrajinský název tohoto jídla se mi nepodařilo. Je to cosi jako kartoplanyky, které se ale smaží a připravují jako jednotlivé placičky. Rolka je oproti tomu vcelku a pečená a krájí se teprve hotová. Podávala jsem ji s klasickou karamelizovanou dušenou mrkví a hráškem (na toto jídlo zde recept není).

Těsto na rolku se dělá jako klasické bramborové, ale přidává se vejce a škrob

Suroviny:

Těsto na rolku:

  • brambory (množství podle osob), uvařené ve slupce, oloupané a vychladlé
  • podle potřeby bio hladká mouka
  • sůl
  • 1–2 lžíce bio kukuřičného škrobu
  • vejce
  • kvalitní strouhanka

Náplň:

  • bio cibule nakrájená najemno
  • bio hovězí, mleté
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Bramborové těsto by mělo být tak pevné, aby se dalo vyválet
Těsto vyválíme na zlehka pomoučeném papíru na pečení – a to tak nahrubo, aby uprostřed obdélníku vznikl „pás“ na náplň

Postup:

Z brambor, mouky, škrobu, soli a vejce vytvoříme těsto. Zvlášť na oleji podusíme cibulku a hovězí mleté maso. Ochutíme pepřem a solí a necháme vychladnout.

Tři „sloupce“ – těsto–náplň–těsto

Těsto vyválíme nahrubo přímo na pečicím papíře. Doprostřed dáme náplň a pomocí papíru opatrně srolujeme. Pokud se těsto rozpojuje, znovu ho rozbalte a okraje potřete rozšlehaným vejcem.

Rolování těsta – modelem byl kamarád Chris
Hotová rolka nachystaná do trouby

Okraje pečicího papíru zahneme pod těsto a položíme na pečicí plech spojem dolů. Dáme do trouby a pečeme při 175 stupních cca půl hodiny. Pak rolku obnažíme, ale necháme na papíře. Horní stranu potřeme rozšlehaným vejcem a silně posypeme strouhankou. Necháme dopéct/opéct. Po upečení opatrně vybalíme a ještě opatrněji krájíme.

Upečená a „odhalená“ rolka

Dobrou chuť – смачного!


Jaké ukrajinské recepty najdete na tomto webu?