Holubce připomínají naše plněné papriky s rajskou omáčkou, akorát jsou ze zelných listů namísto paprik a podávají se s chlebem a zakysanou smetanou. Jsou výborné! Na receptech, co zkouším, je jasně vidět příbuznost kuchyní nejen české a ukrajinské, ale také slovenské, polské, bulharské i rakouské.
![](https://zboznovanazena.cz/wp-content/uploads/2022/03/IMG_1943-W-1024x768.jpeg)
Suroviny:
- mleté maso (zde bio hovězí)
- (bio) rýže
- čerstvé nasekané bylinky (tady pažitka)
- najemno nasekané dvě (bio) mrkve a dvě (bio) cibule
- jedno až dvě (bio) vejce
- sůl a pepř
- zvlášť hlávku (bio) zelí
- zvlášť najemno nasekaná rajčata promíchaná se solí a cukrem, aby nebyla tak kyselá
![](https://zboznovanazena.cz/wp-content/uploads/2022/03/IMG_1944-W-1024x768.jpeg)
Suroviny pro naplnění do zelných listů
Postup:
Směs:
Rýži předvaříme jen přibližně polovinu času, po který ji vaříme doměkka, a necháme scezenou vychladnout. Přidáme k mletému masu, zbylým zeleninám a koření. Řádně rukama promneme.
![](https://zboznovanazena.cz/wp-content/uploads/2022/03/IMG_1946-W-1024x768.jpeg)
Zelí:
Celou hlávku zelí dáme do vroucí vody a po minutě odstavíme z plamene. Necháme v horké vodě, dokud se vnější listy nezačnou odchlipovat a nezměknou. Jakmile hlávka vychladne, opatrně – aby se nepotrhaly – oddělíme všechny listy, jež změkly. U každého vyřízneme dolní část (do ostrého trojúhelníku), abychom se zbavili nejtvrdší části košťálu. Potom svineme list, jak je uvedeno na horním obrázku, takže vznikne prostor pro naplnění.
![](https://zboznovanazena.cz/wp-content/uploads/2022/03/IMG_1947-W-1024x768.jpeg)
Do vymazaného pekáčku klademe naplněné listy vedle sebe, ale náplň nedáváme do listů natěsno – rýže ještě trochu zvětší objem. Polijeme zjemna kvalitním olejem a nahoru dáme rajčatovou směs. Zapékáme zhruba hodinu a čtvrt na 150 stupňů. Před podáváním zkontrolujeme, zda jsou rýže a maso hotové. Necháme deset minut odstát.
![](https://zboznovanazena.cz/wp-content/uploads/2022/03/IMG_1951-W-1024x768.jpeg)
Přílohy:
Podáváme s kvalitním pečivem a oblohou – nejlépe blanšírovanou. Zde blanšírovaná vodnice. Můžete přidat také lžíci zakysané smetany v pokojové teplotě (na 1 porci).
![](https://zboznovanazena.cz/wp-content/uploads/2022/03/IMG_1960-W-1024x768.jpeg)
Hotové holubce. Možná je v průběhu pečení budete muset shora zakrýt alobalem. Listy se mohou připalovat