Holubce připomínají naše plněné papriky s rajskou omáčkou, akorát jsou ze zelných listů namísto paprik a podávají se s chlebem a zakysanou smetanou. Jsou výborné! Na receptech, co zkouším, je jasně vidět příbuznost kuchyní nejen české a ukrajinské, ale také slovenské, polské, bulharské i rakouské.
Suroviny:
- mleté maso (zde bio hovězí)
- (bio) rýže
- čerstvé nasekané bylinky (tady pažitka)
- najemno nasekané dvě (bio) mrkve a dvě (bio) cibule
- jedno až dvě (bio) vejce
- sůl a pepř
- zvlášť hlávku (bio) zelí
- zvlášť najemno nasekaná rajčata promíchaná se solí a cukrem, aby nebyla tak kyselá
Suroviny pro naplnění do zelných listů
Postup:
Směs:
Rýži předvaříme jen přibližně polovinu času, po který ji vaříme doměkka, a necháme scezenou vychladnout. Přidáme k mletému masu, zbylým zeleninám a koření. Řádně rukama promneme.
Zelí:
Celou hlávku zelí dáme do vroucí vody a po minutě odstavíme z plamene. Necháme v horké vodě, dokud se vnější listy nezačnou odchlipovat a nezměknou. Jakmile hlávka vychladne, opatrně – aby se nepotrhaly – oddělíme všechny listy, jež změkly. U každého vyřízneme dolní část (do ostrého trojúhelníku), abychom se zbavili nejtvrdší části košťálu. Potom svineme list, jak je uvedeno na horním obrázku, takže vznikne prostor pro naplnění.
Do vymazaného pekáčku klademe naplněné listy vedle sebe, ale náplň nedáváme do listů natěsno – rýže ještě trochu zvětší objem. Polijeme zjemna kvalitním olejem a nahoru dáme rajčatovou směs. Zapékáme zhruba hodinu a čtvrt na 150 stupňů. Před podáváním zkontrolujeme, zda jsou rýže a maso hotové. Necháme deset minut odstát.
Přílohy:
Podáváme s kvalitním pečivem a oblohou – nejlépe blanšírovanou. Zde blanšírovaná vodnice. Můžete přidat také lžíci zakysané smetany v pokojové teplotě (na 1 porci).
Hotové holubce. Možná je v průběhu pečení budete muset shora zakrýt alobalem. Listy se mohou připalovat