Blog
Hlívový guláš (vegan, bezlepek)
Hlívový guláš je díky svým surovinám vhodný pro vegany a podle toho, jakou zvolíte přílohu, může být i bezlepkový. Lze jej doplnit vařenou rýží, kroupami, případně bezlepkovým pečivem nebo brambory. Nám se letos daří se hojně zásobit houbami z přírody dokonce i během...
Smažená hlíva ústřičná s česnekem (vegan, bezlepek)
Smažená hlíva ústřičná je jeden z receptů, u kterých jsem se inspirovala v knize Receptář - celoroční průvodce houbaře, což je přidružená kniha k výbornému titulu Celoroční průvodce houbaře aneb Houby od jara do zimy. V originálním receptu se jako příloha doporučují...
Bubble & Squeak – fantastický podzimně-zimní pokrm z jednoho hrnce (vegan, bezlepek)
Bubble & Squeak znamená v překladu něco jako "bublání a syčení". Název vznikl podle zvuku, který jídlo vydává, když prochází posledním stadiem přípravy - opékáním na pánvi. Jedná se o klasický anglický pokrm z růžičkové kapusty, brambor a koření, který může být ve...
Domácí přírodní lékárnička
Domácí přírodní lékárnička je článek, který bude postupně doplňován. Zdravotní obtíže jsou řazeny abecedně. Položky zahrnují možnosti léčby, jak je mám dlouhodobě vyzkoušeny, případně – pokud nelze zdravotní problém odstranit – nabízejí aspoň možnost úlevy. Jedná se o...
Idli – fermentované rýžovo-luštěninové knedlíčky (vegan, bezlepek)
Idli jsou indické fermentované rýžovo-luštěninové knedlíčky, které jsou vhodné nejen pro vegany, vegetariány a lidi trpící nesnášenlivostí lepku, ale pro všechny. V Indii tvoří základ snídaně (sambar s idli), což je podle WHO nejzdravější snídaně světa. Zcela jistě...
Baba ganoush – lahodný pečený lilek se sezamovou pastou (bezlepek, vegetarian)
Baba ganoush je původně arabské jídlo (dip), které se díky snadnosti své přípravy a lahodnosti brzy rozšířilo do celého světa. Baba znamená otec a Ganoush je zřejmě vlastní jméno, takže pokrm se asi jmenuje podle šikovného neznámého táty Ganoushe :-). Protože lilek...
Lotosový kořen – univerzální asijská potravina na vaření i proti nachlazení
Lotosový kořen (Nelumbo nucifera) není v Česku jako potravina moc známý, ale v asijské kuchyni a tradiční čínské medicíně má své důležité místo. Čínsky se tato potravina řekne lian′ou a jejími přednostmi je, že léčí neklid i infekční nemoci. Je možné jej užívat...
Pečené jedlé kaštany – vynikající jídlo pro podzim a zimu
Pečené jedlé kaštany jsou na přípravu velice jednoduché a zároveň jsou výborné, aniž by je člověk musel nějak dál upravovat. Podle tradiční čínské medicíny jedlé kaštany posilují ledviny, játra a slezinu, a tedy přesně ty orgány, které má většina z nás v dysharmonii....
Dvě volná místa na únorové putování po Indii a odpočinek na Maledivách
Moc se do Indie opět v únoru těším... navštívíme historické centrum jižní Indie - Chennai se všemi tržišti. Navštívíme "ideální město" Auroville, ášram Šrí Aurobinda v Pondicherry a pak odletíme na týdenní relax na Maledivách. To zní dobře, ne? :-). Zde informace z...
Malý Yin: jak žít na podzim zdravě
Jedna z nejstarších knih světa, medicínský Huang Di Nei Jing, která se datuje do doby několika tisíc let před Kristem, je studnicí informací i pro dnešní terapeuty tradiční čínské medicíny. V rámci studia dietetiky při TCM Academy jsme se se skvělou lektorkou Martou...
Penízovka sametonohá – výjimečně léčivá zimní houba (Enoki)
Penízovka sametonohá má ráda exkluzivitu. Přinejmenším v tom, že když začíná růst, ostatní houby z lesů dávno zmizely nebo prožívají závěrečnou etapu své sezony. Penízovka jako jedna z mála hub roste totiž i ve sněhu... objevuje se v pozdním podzimu a vyhání nové...
Plněné žampiony s brambory a jáhlami (vegetarian)
Plněné žampiony můžete podávat s různými přílohami. Zvolila jsem brambory, a protože brambory oslabují ledviny, přidávám do nich "na střed" (slezinu, žaludek) čerstvě uvařené jáhly. Stejně dobře ale jako příloha poslouží čerstvý kvalitní chléb, třeba když žampiony...