Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Smažená hlíva ústřičná je jeden z receptů, u kterých jsem se inspirovala v knize Receptář – celoroční průvodce houbaře, což je přidružená kniha k výbornému titulu Celoroční průvodce houbaře aneb Houby od jara do zimy. V originálním receptu se jako příloha doporučují pečené brambory, nicméně já přikusovala kvalitní domácí žitný chleba od Pawliczky Stojkovové a bylo to výborné! Doporučuji přidat ještě nějaké pickles. nebo trochu kysaného zelí.

Suroviny:

Postup:

Hlívu nakrájíme podélně tak, aby se vytvořily „řízky“ – neměla by mít nikde příliš zvednuté okraje, jinak se pod nimi houba dostatečně neprovaří. Sůl utřeme s česnekem a každý hlívový řízek ze strany lupenů potřeme touto směsí a obalíme v mouce. Na těžké pánvi roztopíme tuk/olej a řízečky smažíme, a to tak, aby se smažily co nejpomaleji. Hlíva je dosti tuhá houba a pro lehké natrávení je dobré ji na horké pánvi nechat co nejdéle. Zkuste do ní píchnout – jakmile nůž nebo vidlička projedou hladce, je řízeček dostatečně propečen.