Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Bubble & Squeak znamená v překladu něco jako „bublání a syčení„. Název vznikl podle zvuku, který jídlo vydává, když prochází posledním stadiem přípravy – opékáním na pánvi. Jedná se o klasický anglický pokrm z růžičkové kapusty, brambor a koření, který může být ve verzi vegan (pokud použijete rostlinný olej) a vždy je bezlepkový. Dá se konzumovat jako příloha, ale také jako hlavní jídlo. Já ho podávala s indickými papadam a zeleninovými pickles. Veškerá tato kombinace je fantastická na podzim a v zimě, protože respektuje lokálnost, sezonnost a minimum surovin. Pokud k pokrmu ještě přidáme kopeček obilí, bude bezchybný i z pohledu dietetiky tradiční čínské medicíny.

Suroviny:

  • obraná, oloupaná a uvařená růžičková kapusta
  • oloupané, nakrájené a uvařené brambory
  • nasekaná cibulka
  • nasekaný česnek (obojí podle chuti)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • kdo má rád indickou kuchyni, může přidat směs koření garam masalu
  • a aby jídlo neobcházelo „střed“ (slezinu, žaludek), přidávám hrst uvařených jáhel

Postup:

Na těžké pánvi (mám celolitinovou Skeppshult) zpěníme nasekanou cibulku a česnek (já přidala ještě pár plátků červené chilli papričky). Restujeme, ale tak, aby žádná ze surovin nezhnědla – bude se dál restovat ještě i s brambory a kapustičkami. Jakmile zesklovatí, přidáme brambory s růžičkovou kapustou (obojí uvařené, jak stojí už výše – foto vpravo), řádně osolíme a opepříme (pepř zprůchodňuje zažívání a brání stagnaci potravy). Potom to chce pevné nervy: směs v pánvi „upěchujeme“ a necháme podle horkosti plotny restovat, dokud spodek nezhnědne. Promísíme, znovu upěchujeme a znovu necháme restovat dohněda. Takto pokračujeme, až jsou ve směsi viditelné opečené kousky. Odstavíme z plotny, ochutnáme a případně dochutíme. Podávala jsem s indickými papadam (bezlepkové = jsou z mouky z luštěniny urad dal) a s krátce kvašenými pickles.