Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Plněné žampiony můžete podávat s různými přílohami. Zvolila jsem brambory, a protože brambory oslabují ledviny, přidávám do nich „na střed“ (slezinu, žaludek) čerstvě uvařené jáhly. Stejně dobře ale jako příloha poslouží čerstvý kvalitní chléb, třeba když žampiony zůstanou od oběda na večeři. Náplň žampionů je možné obměňovat, základ by mělo tvořit něco roztíratelného, sýr (který během pečení zezlátne), „nožičky“ hub a koření. Zda přidáte lučinu nebo třeba vejce, to už záleží na chutích a preferencích každého kuchaře a jeho tlupy.

Suroviny:

  • žampiony (já měla bio z Freshbedýnek)
  • cibulka (bio)
  • lučina nebo jiný roztíratelný sýr (ne tavený!), prostě typ žervé (smetanové)
  • podle chuti koření (já dala oregano)
  • tvrdý sýr na strouhání (bio kravská gouda z Farmy domů)
  • vejce (nemusí být)
  • brambory (bio)
  • jáhly (bio)
  • sůl
  • máslo

Postup:

Ze žampionů opatrně vyndáme nožičky a odložíme stranou. Pokud jsou kloboučky hodně „zavřené“, lehce je po obvodu oloupáme, aby v nich vznikla větší mistička. Nožky nasekáme a spolu s nasekanou cibulkou deset minut restujeme na kvalitním tuku. Odložíme. Do misky dáme lučinu, sůl, pepř, vejce, směs žampionových nožiček a cibule a nastrouhaný tvrdý sýr.
Promísíme a směsí naplníme hlavičky hub. Dáme pomalu péct a hlídáme, aby houby změkly a vršek se nespálil. Zvlášť si uvaříme doměkka jáhly a brambory. Jakmile je obojí měkké, smícháme v jednom hrnci, přidáme sůl, případně pepř a trochu másla.