Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Baba ganoush je původně arabské jídlo (dip), které se díky snadnosti své přípravy a lahodnosti brzy rozšířilo do celého světa. Baba znamená otec a Ganoush je zřejmě vlastní jméno, takže pokrm se asi jmenuje podle šikovného neznámého táty Ganoushe :-). Protože lilek patří do stejné čeledi rostlin jako brambory, které mají tendenci oslabovat ledviny, je dobré k baba ganoush a pokrmům s ním přidat něco na posílení „středu“ (slezina, žaludek), a tedy něco obilného (kvalitní chléb, rýži apod.).

Suroviny:

  • lilky (podle jejich objemu odhadnete, kolik výsledného pokrmu budete mít)
  • sezamová pasta tahini
  • jeden rozetřený stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • sezamový (bio) olej
  • citronovou štávu
  • podle vlastní chuti koření, třeba lžičku jemně namletého římského kmínu (cuminu)

Postup:

Ačkoli fotka vpravo výše vypadá zdálky jako flákota pořádného masa, jedná se jen o vidličkou propíchané a stonků a šťopek zbavené lilky, které se nasucho opečou v troubě, až jsou skoro spálené. Jakmile vychladnou, oloupeme je (fotka vpravo) a necháme projet chopperem na zeleninu (vlevo). Přidáme česnek, sůl, pepř a tolik tahini, aby tvořilo přibližně čtvrtinu objemu lilkové hmoty. Přilijeme na chuť kvalitní sezamový olej, ochutíme citronovou šťávou a případně dochutíme dalším kořením (cumin apod.).

Servírování:

  • jako studenou omáčku k zeleninovým i masovým jídlům
  • na topinky
  • jako zdravou samostatnou svačinu (nejlépe ale s něčím obilným)