Blog
Vztahy podle pěti elementů na Festivalu 2019 (Avalon, Uherské Hradiště)
V sobotu 23. listopadu se můžeme vidět u hodinové přednášky, kterou budu mít pro návštěvníky Festivalu 2019 při Avalonu v Uherském Hradišti. Projdeme si přiřazení elementů ke člověku podle data narození, podíváme se na vztahy s ostatními "elementy" v rodině, na...
Skutečně zdravá strava
Vítejte na stránce věnované skutečně zdravé stravě. Ne tomu, co nám sezonně (v dekádách) předkládají výrobci "zdravých" potravin a lékaři. Pěkně návrat ke tradicím našich předků a k tomu nejlepšímu, co ve stravě doporučují klasické alternativní léčebné systémy....
9. 11. (10.–16. hod.): Skutečně zdravá strava v zimě (pho-bo, vývary, „z jednoho hrnce“)
Skutečně zdravá strava v zimě je první část několika setkání během školního roku, kdy vás s Romanou Farnou pozveme nejen na povídání o skutečně zdravém stravování, ale také na společné vaření. Začneme v pozdním podzimu tématem Ledviny a močový měchýř a také jak se...
Zdánlivě obyčejná houbová smaženice
Zatímco si v různých specializovaných obchodech kupujeme léčivé houbové přípravky, považujeme často to, co nám roste za domem (v lesích, parcích), za "druhořadé" – kulinářsky ano, to jistě, to oceňujeme, ale kdo z vás ví, že většina našich jedlých hub je taky silně...
Bylinoznalství – fytoterapie (studium v Ostravě)
Připravily jsme s mými báječnými kolegyněmi 13 víkendů se studiem léčivých bylin. Čtyři víkendy budu učit já: Teorii antroposofie, planetárního členění a jedovaté houby Tři praktické víkendy (zpracování bylin, léčivé houby a jedlá divočina) Těším se, že se s některými...
Čerstvé byliny a jedlá divočina v soli (nejen na zimu)
Také je vám líto, když si na zahradě utrhnete nebo z farmy donesete kvalitní čerstvé byliny (případně z přírody jedlou divočinu) a ona vám na okně zvadne, protože ji nestihnete spotřebovat? Naložte ji do soli! Vznikne tak jakýsi sypký bylinkový bujon, který se hodí do...
Můj rok 2020: zdraví, štěstí, spokojenost a prosperita
Můj rok 2020: zdraví, štěstí, spokojenost a prosperita je šestidílný cyklus pro každou ženu (i zájemce z řad mužů). Pět setkání vždy po šesti hodinách s tématy důležitými pro život! Mým cílem je provádět moderního člověka složitou moderní dobou tak, aby byl co...
Lichořeřišnice větší – pomocník na zimní časy
Lichořeřišnice je jedna z ozdobných léčivek, která právě začíná na zahradách vystrkovat listy. Lichořeřišnici používám nejen čerstvou do kuchyně (má chuť jako ředkvičky), ale její plody se dají zavařovat jako falešné kapary a z listů dělám každoročně silnou tinkturu,...
Rakytník řešetlákový – šťáva, prášek, marmeláda
Rakytník řešetlákový je statný pichlavý keř, který vám dá zdarma "sezení akupunktury", takže ještě pár dní budete vědět, že jste sbírali jeho plody. Co s nimi? V USA je rakytník zakázáno vysazovat (!), má se za to, že je neužitečný, že zaplevelil (což je pravda) celý...
Přeslička rolní – jak si připravit křemíkový prášek
Křemíkový prášek z přesličky rolní si připravíme tak, že přesličku dáme do trouby přímo na pekáček (pečicí papír se spálí) na 200 stupňů a necháme spálit na prach. Ten si schováme do uzavíratelné sklenice. Používáme na špičku nože při pálení žáhy nebo jako součást...
Přeslička rolní – superbylina
Přesličku rolní považuje Wolf-Dieter Storl za jednu z nejužitečnějších a nejléčivějších rostlin nejen luk a polí, ale také našich zahrad. Nejenže pomůže nám ke zdraví, ale lze z ní udělat například výbornou hnojivou jíchu. Planetární signatura přesličky je více než...
Jak často a co jíst? Krátký průvodce stravováním
Moderní zdravá výživa tak, jak se učí v klasických kurzech dietetiky, jak ji pacientům předávají lékaři (aspoň většina) a jak ji známe z médií, nefunguje často tak, jak bychom si představovali. Mně se ideálně osvědčila strava podle čínské medicíny, ájurvédských...