Od ledna třídílný cyklus Zdravá strava podle čínské medicíny (online)!

Rakytník řešetlákový je statný pichlavý keř, který vám dá zdarma „sezení akupunktury“, takže ještě pár dní budete vědět, že jste sbírali jeho plody. Co s nimi? V USA je rakytník zakázáno vysazovat (!), má se za to, že je neužitečný, že zaplevelil (což je pravda) celý Středozápad. Ještěže nejsme v Americe…

Sklizeň

Letos dozrál rakytník o měsíc a něco dříve než jiné roky, přestože nebylo tak horko jako přechozí léta; v některých částech ČR je ale zatím ještě skoro tvrdý. Nedá se tedy univerzálně doporučit, kdy jej sbírat. Plody musí být měkké, barvou oranžovo-červené, na ochutnání nepříliš kyselé (kyselé ale jsou od podstaty, proto nehledejte vysloveně sladkou chuť). Pak sbírejte! Sbírám rukama jednotlivé kuličky, nepoužívám žádnou speciální metodu.

Jak jej zpracovat?

Doporučuji v prvé řadě jej konzumovat za syrova tak, jak je, ještě během sbírání. Poděkovat keři, v tomto případě keří dámě :-), za odvedenou práci a plody, které pro nás vytvořila a nechala dozrát. Pochválit rakytníkového samce!

Sušení

Plody sušíme, nejlépe v sušičce (troubě) nebo na slunci, pokud předpověď hlásí několik dní hodně velká vedra. Jinak jsou plody tak šťavnaté a plné vody, že vám mohou mimo sušičku shnít, a to by byla škoda. Dobře usušené plody nameleme v čistém kávomlýnku (elektrickém) a vzniklý prášek užíváme dvakrát denně v množství maximálně malá moka lžička. Zapíjíme vodou. Tím, že při sušené zůstávají zachovány vitaminy, se jedná o skutečnou vitaminovou bombu (hlavně s vitaminem C). Prášek si naporcujte do menších uzavíratelných skleněných nádob a raději všechny až na jednu, ze které aktuálně odebíráte, uchovávejte v mrazáku.

Marmeláda

Plody dáme do hrnce a necháme projít varem, dokud nepuknou a nepustí šťávu. Šťávu přecedíme, podle množství do ní nasypeme bio třtinový cukr (cca na 1 l šťávy 600–700 dkg cukru) a přidáme citrusový pektin. Pět minut vaříme, vyzkoušíme kompaktnost (aby nebyla směs moc řídká), naplníme ještě horkou směsí zavařovací sklenice, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Tato marmeláda má vynikající chuť!

Čerstvá šťáva

Pevné části, které nám vzniknou přecezením šťávy na marmeládu, vsypeme do karafy, zalijeme vodou o pokojové teplotě, necháme chvíli „rozležet“, zamícháme, scedíme a popíjíme. Tato směs se nedá uchovávat, a pokud jsou plody zralé, není ani třeba ji přislazovat.

Rakytník z pohledu čínské dietetiky

  • Sušený rakytník (suší se několik dní v sušičce!)

    teplé ovoce, které:

    • transformuje hlen
    • zastavuje kašel
  • povaha: teplá
  • chuť: kyselá
  • tropismus:
    • plíce
    • slezina
    • žaludek
    • srdce

Indikace:

  • nechutenství
  • bolesti břicha
  • kašel
  • zahlenění
  • amenorhea
  • svalové křeče (tyto dva body – amenorhea a svalové křeče – jsou podle TCM způsobeny nedostatkem krve, kterou rakytníkové plody doplňují
  • hnisavé vyrážky (např. akné)