Od ledna třídílný cyklus Zdravá strava podle čínské medicíny (online)!

Moderní zdravá výživa tak, jak se učí v klasických kurzech dietetiky, jak ji pacientům předávají lékaři (aspoň většina) a jak ji známe z médií, nefunguje často tak, jak bychom si představovali. Mně se ideálně osvědčila strava podle čínské medicíny, ájurvédských konstitucí a zdravého selského rozumu inspirovaného našimi předky a tím, co konzumovali oni.

Skutečný průlom do zdravého stravování, které mi vyhovuje, však přineslo teprve studium dietetiky při TCM Academy a informace od terapeutky Romany Farne.

Znát se

Trvá nějaký ten pátek, než zjistíme, co nám vyhovuje za typ stravování. Já jsem například byla pět let vegetariánka („přece nepředstoupím jako lektorka jógy před lidi s masem v žaludku“), než jsem si uvědomila (a čínská medicína mě naučila), že je to výživový styl, který si absolutně nemohu dovolit (to by bylo na samostatný článek, už vidím ty dotazy od vás a chápu je…). Je dobré naučit se pozorovat, co nám (i dlouhodobě) vyhovuje a co ne. To chce samozřejmě čas, takže paradoxní výhodu máme tím větší, čím jsme starší.

Znát vývojové cykly člověka

Mládí a raná dospělost
  • můžeme sníst prakticky všechno a v jakémkoli množství
  • samozřejmě tím mám na mysli kvalitní, živou stravu (ne raw, prostě jen ne konzervovanou), pokud možno žádné fastfoody
  • my rodiče učíme v tuto dobu děti a dorost, že nejlepší je vaření domácí stravy, že je třeba dbát o kvalitu nakupovaných/pěstovaných výrobků atd. – bio, sezonní, lokální
  • nezapomínáme na nutný přísun kvalitních tuků (platí pro všechny etapy) – jednu lžičku kvalitního sádla denně, máslo/ghí, kvalitní, zastudena lisované rostlinné oleje (méně slunečnicový, protože vysušuje)*
Plodný věk a nastupující střední věk
  • v podstatě zatím můžeme pořád jíst normální porce, ale už maximálně třikrát denně*
  • v každém jídle bychom měli mít zastoupené obilí (třeba i ve kvalitním chlebu); možno přiložit třeba hrst čerstvě uvařených krup, do brambor přidat jáhly atd.
  • učíme se jíst teplé snídaně, pomalu ze sladkých přecházíme na slané*
  • učíme se přidávat do stravy cenné zdroje důležitých prvků a vitaminů – například ořechy
  • učíme se používat jedlou divočinu a léčivky, které lze využít jako součást kuchyně a vaření
Od čtyřiceti do padesáti
  • jíme maximálně třikrát denně*, s přibližující se padesátkou vkládáme dny, kdy jíme jen dvakrát denně
  • přidáváme vývary, zeleninové a jiné polévky, luštěniny
  • pokud jsme to nedělali doteď, je nutné se začít hýbat, protože metabolismus se zpomaluje a už nám to netráví tak jako dříve
  • ženy pozor! Už po čtyřicítce se tělo chystá na menopauzu (možná zatím bez příznaků) a je třeba včas podchytit stav vlasů, nehtů, zubů, pleti. Jinak se po pětačtyřicítce budete chytat za (zbývající) vlasy a pozdě bycha honit. Chystám o tom článek.
Od padesáti
  • jíme dvakrát denně (nejlépe brunch a pak pozdější oběd, abychom navečer neměli hlad)
  • občas si dovolíme lehké třetí jídlo
  • už vůbec nesvačinkujeme!*
  • omezujeme pečivo a další vysušující potraviny a zařazujeme dušenou (blanšírovanou) zeleninu, hodně polévek a vývarů, opět vždy s něčím „na střed“ (obilí)
  • je nutný pravidelný pohyb podle stavu a konstituce těla
  • více nasloucháme svému tělu a vybíráme si pečlivě, co si do něj „vpustíme“ za stravu

Znát základy rozumných stravovacích systémů

  • vědět něco o dietetice podle čínské medicíny
  • projít si zásady ájurvédské dietetiky (méně univerzální než čínská, ale taky z ní lze leccos načerpat)
  • učit se od předků, občas kouknout do staré kuchařky
  • vždy prohnat „žhavé“ novinky o zdravé výživě z médií skrze svůj „selský“ rozum a hledat:
    • komu novinka prospěje (nepotečou z ní k někomu peníze? Ad balená voda a pitný režim, vejce a cholesterol, máslo a margaríny ad.)
    • kam tečou peníze z jejího prodeje
A tak dobrou chuť a projídejme se ke zdraví! 🙂

* Všechny tyto stravovací tipy jsou určeny pro relativně zdravého člověka bez konkrétní diagnózy, která kupříkladu může výše napsané informace vylučovat: například diabetik si nemůže dovolit velké pauzy v jídle, musí „svačinkovat“ atd.

Článek jsem hodně zjednodušila. Samozřejmě by bylo možné o tématu napsat celou knihu. Řada už ale napsána a vydána byla, stačí zapátrat. Hledejme zdroje, nechávejme se zdravě a rozumně inspirovat…