Blog
Sladké crumble z křídlatky
Křídlatku japonskou můžeme využít pro sladkou i slanou, studenou i teplou kuchyni. Tuto invazivní rostlinu sbíráme brzy na jaře, kdy během jediného slunečného dne umí narůst až o 30 centimetrů! Je plná živin, jen pozor na místo sběru – ať je čisté. Chutí připomíná...
Špaldová pizza s bramborem, cibulkou a křídlatkou
Špaldová pizza s bramborem, cibulkou a křídlatkou je chutné jarní jídlo. Křídlatku můžete nahradit chřestem. Špaldové těsto se kvůli menšímu obsahu lepku více "trhá", proto buďte opatrní při rozprostírání na plech. K tomuto jídlu doporučuji podávat teplý salát...
Křídlatka japonská
Informace o křídlatce najdete tady. Recepty: Quiche s křídlatkou Marmeláda z křídlatky s pravou vanilkou Sladké crumble z křídlatky Špaldová pizza s bramborem, cibulkou a výhonky křídlatky
Křídlatka japonská
Křídlatka japonská patří mezi neofyty, které se během pár desetiletí z Asie rozšířily po celém světě. U křídlatky navíc došlo k tomu, že v některých zemích je její pěstování a propagace trestné (!). My se ji naučíme využívat nejen jako léčivku, ale také jako surovinu...
Covid-19 a naše životy dál
Žijeme ve společnosti, která nás učí být na ní závislá. Přemýšlivý člověk ví dlouho, že je hodně věcí špatně: zdraví jsme dali plně do rukou lékařům, zadlužili jsme se kvůli bydlení u bank, jsme jejich vazaly, obživu si pořizujeme většinově u dodavatelů atd. To jsou...
Lilkovo-rajčatové kari (vegetarian, bezlepek)
Lilkovo-rajčatové kari je klasické indické vegetariánské jídlo, které obsahuje rajčata a lilky, což jsou potraviny, které bychom neměli konzumovat pravidelně, ale spíš občas (přetěžují totiž ledviny). Ale když přijde chuť a je karanténa, tak co by ne! 🙂 jako přílohu...
Jacket potatoes s bršlicí kozí nohou
Celá naše rodina miluje anglické jacket potatoes – plněné (a často zapečené) velké brambory. Zde je varianta s bršlicí kozí nohou. Můžete ovšem využít mnoho dalších rostlin z jedlé divočiny. Výborný by byl medvědí česnek, pár snítek a lístků popence nebo třeba...
Česnáček lékařský do másla i na chléb
Česnáček lékařský je jedlá bylina, kterou můžete využít i za syrova třeba na čerstvý chléb s čerstvým máslem a jarní zeleninou. S dalšími jarními bylinkami poslouží (jemně nasekaný) jako základ bylinkového másla. Chuť česnáčku je mnohem jemnější než třeba u česneku...
Farmářské kuře na domácím zelí s bršlicí
Jeden z dalších pokrmů, který využívá levnou, fantastickou, zdravím nabitou jedlou divočinu jako jednu z důležitých surovin. Většina surovin tohoto jídla byla pořízena ve Farmě domů. Vlevo vidíte oběd předtím, než jsem jej strčila do trouby – krásně esteticky...
Polévka z kozí nohy a další divoké zeleniny
Suroviny: celé stonky bršlice kozí nohy (podle chuti) a kopřivy další "divoká zelenina" (já použila libeček ze záhonku, ale také čerstvý jitrocel a hodně listů popence břečťanolistého), vše najemno či nahrubo (podle chuti) nakrájené vývar slzovka (nemusí být) kroupy...
Akce přeloženy
Přednášky, kurzy jógy v ostravském Shanti Yoga Studiu, workshopy, pobyty – vše je v tuto chvíli odloženo. Budu vás informovat. Držte se, buďte na sebe hodní, správně se stravujte, mírně cvičte, procházejte se (dokud to jde).
Vrbová kůra – přírodní antipyretikum
Píšu tento příspěvek v době epidemiologické krize v souvislosti s onemocněním Covid-19, kdy v lékárnách (i internetových) nejsou k dostání antipyretika typu paracetamol a kyselina acetylsalicylová. V přírodě právě nyní najdete stejně účinný prostředek – vrbovou kůru....