21. května si budeme online povídat o léčivých houbách světa i našich lesů. Více info tady.

Lilkovo-rajčatové kari je klasické indické vegetariánské jídlo, které obsahuje rajčata a lilky, což jsou potraviny, které bychom neměli konzumovat pravidelně, ale spíš občas (přetěžují totiž ledviny). Ale když přijde chuť a je karanténa, tak co by ne! 🙂 jako přílohu jsme uvařili rýži.

Suroviny:

  • lilky (na každou osobu přibližně jeden malý)
  • rajčata (buď spařená a oloupaná; nebo z plechovky; nebo zavařenina)
  • „indická trojice“: cibule, česnek, zázvor, vše rozmixované na pastu s olivovým olejem nebo rozpuštěným ghí
  • kurkuma, koriand a římský kmín podle chuti
  • feferonku podle chuti
  • podle chuti sůl a na doslazení rajčat třtinový cukr

Postup:

Lilky nakrájíme na měsíčky a ty pak osmažíme na pánvi a kvalitním tuku doměkka (fotka výše u ingrediencí). Z „indické trojice“ uděláme mixerem pastu a tu osmažíme (s feferonkou) na kvalitním tuku (olivový olej, ghí). Přidáme koření, lehce pár sekund orestujeme a přilijeme rajčata/zavařeninu z rajčat. Necháme probublat, zredukovat tekutinu a dochutíme. Nakonec opatrně vmícháme lilky. Podáváme s rýží nebo s indickými plackami.