Dohledat ukrajinský název tohoto jídla se mi nepodařilo. Je to cosi jako kartoplanyky, které se ale smaží a připravují jako jednotlivé placičky. Rolka je oproti tomu vcelku a pečená a krájí se teprve hotová. Podávala jsem ji s klasickou karamelizovanou dušenou mrkví a hráškem (na toto jídlo zde recept není).
Suroviny:
Těsto na rolku:
- brambory (množství podle osob), uvařené ve slupce, oloupané a vychladlé
- podle potřeby bio hladká mouka
- sůl
- 1–2 lžíce bio kukuřičného škrobu
- vejce
- kvalitní strouhanka
Náplň:
- bio cibule nakrájená najemno
- bio hovězí, mleté
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
Z brambor, mouky, škrobu, soli a vejce vytvoříme těsto. Zvlášť na oleji podusíme cibulku a hovězí mleté maso. Ochutíme pepřem a solí a necháme vychladnout.
Těsto vyválíme nahrubo přímo na pečicím papíře. Doprostřed dáme náplň a pomocí papíru opatrně srolujeme. Pokud se těsto rozpojuje, znovu ho rozbalte a okraje potřete rozšlehaným vejcem.
Okraje pečicího papíru zahneme pod těsto a položíme na pečicí plech spojem dolů. Dáme do trouby a pečeme při 175 stupních cca půl hodiny. Pak rolku obnažíme, ale necháme na papíře. Horní stranu potřeme rozšlehaným vejcem a silně posypeme strouhankou. Necháme dopéct/opéct. Po upečení opatrně vybalíme a ještě opatrněji krájíme.