Pierogi, perogy, pirohy, pirožky – vaří se po celém východě Evropy včetně Polska. Dnes ale s úctou, respektem a empatií k Ukrajině nabízím recept na ukrajinskou verzi. Vaří se i v Česku – u Romů.
Suroviny:
Náplň:
- brambory
- nastrouhaný cheddar podle chuti (nezanedbejte kvalitu cheddaru, i když jde o surovinu do náplně)
- 1 cibule (najemno nakrájená a podušená na másle)
Těsto:
- 3 šálky hladké mouky
- sůl
- 1 šálek horké vody (nejlépe, když si ponecháte horkou vodu z brambor)
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 zlehka rozšlehané vejce
Postup:
Na náplň uvaříme brambory a rozmačkáme s cibulkou a sýrem. Dáme odležet do lednice, dokud neztuhne.
Těsto musí zůstat vlhké, proto se zpracovává po částech a zbytek se stále nechává zabalený ve folii
Na těsto promícháme ve velké míse mouku a sůl. Zvlášť smícháme vodu, olej a vejce a zlehka prošleháme. Polovinu vmícháme do mouky, až vznikne „posypka“, a postupně přidáme i zbytek tekutiny. Podle potřeby přidáme vodu, nebo mouku, až vznikne nelepivé pevné a pružné těsto. Ihned zabalíme do folie, dáme do lednice a necháme aspoň hodinu odležet.
Po hodině těsto vyndáme. Pracujeme po částech. Třetinu odkrojíme a zbytek zabalený do folie opět vrátíme do lednice. Třetinu rozválíme a vykrájíme kolečka. Na půlku každého z koleček dáme náplň, přeložíme, okraje půlkruhu potřeme vodou a přilepíme – prsty nebo vidličkou (díky zubům na vidličce vznikne hezký vzorek).
Dáme vařit velký hrnec se slanou vodou. Do vroucí vody postupně vsunujeme várky peirogů po přibližně deseti kouscích (víc by se na sebe mohlo přilepit). Jakmile vyplavou, jsou uvařené. Odložte do mírně vyhřáté trouby do pekáčku a dejte postupně vařit zbylé várky, vyrobené postupně z dalších třetin těsta.
S čím podáváme:
- s kysanou smetanou
- s osmaženou cibulkou
- s osmaženou slaninou
- nebo samotné