Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Pierogi, perogy, pirohy, pirožky – vaří se po celém východě Evropy včetně Polska. Dnes ale s úctou, respektem a empatií k Ukrajině nabízím recept na ukrajinskou verzi. Vaří se i v Česku – u Romů.

Suroviny:

Těsto je dobré vyválet ne zcela natenko, aby se pierogi netrhaly

Náplň:

  • brambory
  • nastrouhaný cheddar podle chuti (nezanedbejte kvalitu cheddaru, i když jde o surovinu do náplně)
  • 1 cibule (najemno nakrájená a podušená na másle)

Těsto:

  • 3 šálky hladké mouky
  • sůl
  • 1 šálek horké vody (nejlépe, když si ponecháte horkou vodu z brambor)
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 zlehka rozšlehané vejce
Náplň se nechá odležet v lednici. Díky ztuhlému sýru bude tuhá a bude se s ní dobře pracovat

Postup:

Na náplň uvaříme brambory a rozmačkáme s cibulkou a sýrem. Dáme odležet do lednice, dokud neztuhne.

Těsto musí zůstat vlhké, proto se zpracovává po částech a zbytek se stále nechává zabalený ve folii

Na těsto promícháme ve velké míse mouku a sůl. Zvlášť smícháme vodu, olej a vejce a zlehka prošleháme. Polovinu vmícháme do mouky, až vznikne „posypka“, a postupně přidáme i zbytek tekutiny. Podle potřeby přidáme vodu, nebo mouku, až vznikne nelepivé pevné a pružné těsto. Ihned zabalíme do folie, dáme do lednice a necháme aspoň hodinu odležet.

Z těsta vykrajujeme kolečka pomocí sklenice potřebných rozměrů – nezapomeňte po každém vykrojení okraj sklenice položit do mouky, aby se těsto nelepilo

Po hodině těsto vyndáme. Pracujeme po částech. Třetinu odkrojíme a zbytek zabalený do folie opět vrátíme do lednice. Třetinu rozválíme a vykrájíme kolečka. Na půlku každého z koleček dáme náplň, přeložíme, okraje půlkruhu potřeme vodou a přilepíme – prsty nebo vidličkou (díky zubům na vidličce vznikne hezký vzorek).

Okraje vidličkových hrotů udělají na pierozích krásný vzorek

Dáme vařit velký hrnec se slanou vodou. Do vroucí vody postupně vsunujeme várky peirogů po přibližně deseti kouscích (víc by se na sebe mohlo přilepit). Jakmile vyplavou, jsou uvařené. Odložte do mírně vyhřáté trouby do pekáčku a dejte postupně vařit zbylé várky, vyrobené postupně z dalších třetin těsta.

Pierogi vaříme po přibližně deseti kouscích

S čím podáváme:

  • s kysanou smetanou
  • s osmaženou cibulkou
  • s osmaženou slaninou
  • nebo samotné

Dobrou chuť – смачного!


Jaké ukrajinské recepty najdete na tomto webu?