Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Vynikající norský koláč! Je bezlepkový a skládá se pouze z pěti surovin (když pomineme dva druhy cukru). Tak pojďme na to.

Toto se v Norsku běžně prodává – mandlová „mouka“, ale mandle zůstávají vcelku i se slupkou a nejsou mleté příliš najemno.

Co potřebujete na korpus:

  • 150 g cukru
  • 150 g mletých mandlí (v Norsku se prodávají po 250g balení, protože se často používají jako náhrada mouky. U nás se to už také pomalu učíme)
  • 4 bílky

Postup:

  • vyšlehejte bílky do sněhu (doporučuji dát špetku soli)
  • přidejte cukr a opět vyšlehejte
  • pomalu vmíchejte mandle

Do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 25 cm nalijte mandlovou hmotu a korpus dejte péct. Trvá to při 160 stupních přibližně 30 minut.

Co potřebujete na náplň:

  • 4 žloutky
  • 1 dl šlehačky nebo smetany
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g rozpuštěného másla

Postup:

  • Dohromady smíchejte žloutky, smetanu, cukr a vanilkový cukr. Dejte na mírný plamen (já to dělala v hrnci s tlustým dnem bez vodní lázně) a řádně míchejte, než začne směs houstnout. Pak odstavte a nechejte vychladnout. Rozpusťte máslo a nechejte vychladnout. Obě vychladlé směsi pak spojte – máslo zamíchejte do žloutkové směsi. Vylijte na vychladlý korpus, posypte zbytkem mletých mandlí nebo dejte mandlové plátky
  • nechejte vychladit v lednici a podávejte