Vynikající norský koláč! Je bezlepkový a skládá se pouze z pěti surovin (když pomineme dva druhy cukru). Tak pojďme na to.
Co potřebujete na korpus:
- 150 g cukru
- 150 g mletých mandlí (v Norsku se prodávají po 250g balení, protože se často používají jako náhrada mouky. U nás se to už také pomalu učíme)
- 4 bílky
Postup:
- vyšlehejte bílky do sněhu (doporučuji dát špetku soli)
- přidejte cukr a opět vyšlehejte
- pomalu vmíchejte mandle
Do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 25 cm nalijte mandlovou hmotu a korpus dejte péct. Trvá to při 160 stupních přibližně 30 minut.
Co potřebujete na náplň:
- 4 žloutky
- 1 dl šlehačky nebo smetany
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g rozpuštěného másla
Postup:
- Dohromady smíchejte žloutky, smetanu, cukr a vanilkový cukr. Dejte na mírný plamen (já to dělala v hrnci s tlustým dnem bez vodní lázně) a řádně míchejte, než začne směs houstnout. Pak odstavte a nechejte vychladnout. Rozpusťte máslo a nechejte vychladnout. Obě vychladlé směsi pak spojte – máslo zamíchejte do žloutkové směsi. Vylijte na vychladlý korpus, posypte zbytkem mletých mandlí nebo dejte mandlové plátky
- nechejte vychladit v lednici a podávejte