Blog
9. 11. 2019: Smrt – jste připraveni na vlastní konec? (přednáška, workshop)
Smrt… magické slovo. Jste připraveni na vlastní smrtelnost? Uvědomujete si, že ať už budete mít život krátký nebo dlouhý, tak smrti neuniknete? Tato přednáška předloží zcela přirozené téma smrtelnosti a možnosti přípravy na smrt. Spojuje informace z různých...
16. 9. – 21. 10. 2019: Artha Yoga – jóga záměru a prosperity (kurz v Shanti Yoga Studiu, Ostrava)
Artha Yoga neboli Jóga záměru a prosperity je kurz o šesti lekcích klasické jógy, v jehož rámci budeme pracovat také s jógovými technikami pro životní záměr a prosperitu. Čekají vás prvky ananda jógy, což je první jógový směr, jejž jsem měla tu čest učit. Naučíte se...
Ovocné rozvary – lehké jídlo pro ty, kdo nemohou čerstvé ovoce
Hodně z nás nemůže bez následků konzumovat čerstvé ovoce. Co je to za pitomost, říkáte si? Jestliže jste po konzumaci ovoce nafouklí, máte průjem, škručení v břiše nebo nadýmání, velmi pravděpodobně vám stejně jako mně nedělá dobře "nálož" čerstvého studeného do...
Marmeláda z josty bez chemie
Recept na marmeládu z josty bez chemie jsem dostala od MUDr. Petry Uríkové, od níž mám svolení jej dále šířit. Petra má doslova desítky receptů na zpracování ovoce a zeleniny, najdete je na její facebookové stránce. Marmeláda obsahuje pouze tři složky (já přidala...
Hranolky z červené řepy a mrkve
Rychlá chuťovka nebo s rýží lehké jídlo – recept, který si vymyslela moje dcera Betty. Vezmete červenou řepu a mrkve a oloupete. Nakrájíte na hranolky. Dáte na kvalitní tuk lehce orestovat, klidně i 10–15 minut. Poprášíte červenou sladkou paprikou a zakápnete bio...
Smažená vajíčka hadovky smrduté – jedné z nejléčivějších českých hub
Hadovka smrdutá (Phallus impudicus)je velmi nápadná houba. Její plodnice připomíná ztopořený mužský úd, zatímco vajíčka, skrytá v zemi, mužská varlata. Její léčebné indikace jsou tedy zřejmé – jsou vhodné pro silnější pohlaví a my ženy můžeme využít její...
Jahodový alkoholový likér
Dominika Orságová z kopřivnické Divotvůrny mi poskytla recept na fantastický likér z jahod, který mimo jiné harmonizuje střední ohřívač a dodává krev: bio jahody z farmářského trhu naložte do vodky. Svařte vodu s cukrem a po vychladnutí přilijte k vodce s jahodami....
Smažené řízečky z vajíček hadovky smrduté – jedné z našich léčivých hub
Netradiční bylinkaření 2019/20 (cyklus přednášek a workshopů v Kopřivnici)
Díky domluvě s nadšenou bylinkářkou, absolventkou oboru Fytoterapie při Akademii čínské medicíny a provozovatelkou úžasného místa zvaného Divotvůrna Dominikou Orságovou vám přinášíme čtyři přednášky (jednu spojenou s praktickým workshopem) pro bylináře a zájemce o...
Teplý salát z natě červené řepy
Kdykoli jsem si dovezla bio bedýnku se zeleninou, trčela z ní kromě všech těch plnohodnotných bulv a kořenů ještě hromada zelených natí, kterou jsem vždy rovnou s těžkým srdcem vyhazovala do kompostu. A tak jsem to změnila. Pomohl přítel Google, který "vyhodil"...
Sedm přednášek o tradiční čínské medicíně (2019/20, Zlín)
Pro velký úspěch, se kterým jsme s mojí zlínskou manažerkou Jančou Bobčíkovou připravily první přednáškový běh v mém rodišti v letošním školním roce, jsme se rozhodly celý cyklus zopakovat a doplnit. Přednášky budou opět probíhat ve zlínském Jiném světě. Všechny...
Tapenada z oliv kalamata
Řecké olivy Kalamata jsou naprosto jedinečné. V čem, to zjistíte dále v textu. V úvodu si jen uveďme, že označení Kalamata smějí nést pouze olivy z řeckého města Kalamata na jižním Peloponésu. Všechny ostatní tohoto druhu, ale z jiných míst, se nazývají Kalamon. Ke...