Nová přednáška o stromech a možnosti jejich využití v terapii.

Recept na marmeládu z josty bez chemie jsem dostala od MUDr. Petry Uríkové, od níž mám svolení jej dále šířit. Petra má doslova desítky receptů na zpracování ovoce a zeleniny, najdete je na její facebookové stránce. Marmeláda obsahuje pouze tři složky (já přidala ještě nahoru zalití pár kapkami domácí slivovice).

Suroviny:

  • zralé plody josty
  • cukr (zde třtinový bio z DM Drogerie Markt)
  • citrusový pektin (sehnala jsem v Albertovi)

Postup:

Plody josty, zbavené stopek, rozmixujeme. Přecedíme přes sítko a do šťávy vmícháme cukr smíchaný s pektinem. Dávala jsem 1 kg cukru na 1 l šťávy. Dávkování pektinu je uvedeno na obale. Nechala jsem pět minut povařit, zkusila, zda je marmeláda dost hustá (kápnete kapku horké marmelády na porcelánový šálek a musí ztuhnout. Pokud ne, přidejte trochu pektinu v cukru), a do připravených sklenic jsem ji naplnila.

Petra doporučuje:
  • mít čisté sklenice nachystané na kovovém plechu
    • nemusíte vkládat do sklenice kovovou lžičku, aby nepraskla
    • kov odvede horko do sebe
  • nalévat marmeládu přes širší trychtýř – nemusíte pak čistit pokapané sklo zavařovačky

Já jsem povrch marmelády pokapala domácí slivovicí. Naplněné sklenice jsem uzavřela, otočila dnem vzhůru a takto nechala vychladnout.