Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Tento text byl psán pro mé klienty, kterým občas posílám cosi jako newsletter s tipy pro lepší kondici. Protože jsem ale věnovala psaní spoustu času a mohlo by to zajímat i leckoho z veřejnosti mimo mé „pacienty“, dávám jako příspěvek. Ať tipy pomohou!

Strava

Co ano

  1. Jak víte z našich setkání, strava by měla být teplá. To se nám nyní ve vedrech zdá nemožné. Pohrajte si ale s TEPLOTOU jídla – ve vedru nesmíme konzumovat HORKÉ pokrmy, nýbrž jemně teplé. I polévku si můžete nechat deset až patnáct minut odstát a pak teprve sníst
  2. Přidejte do svých pokrmů přirozeně osvěžující a ochlazující suroviny, ovoce a zeleninu:
    1. okurky (ne přímo z lednice)
    2. mořské řasy (doporučuju drahé, ale asi ty nejkvalitnější, co v Evropě dostanete – z Lofotenseaweed – z nich si můžete vařit lososovou polévku, která je vyloženě na zchlazení. Recept najdete zde na webu naší školy.
    3. saláty – dávejte je s kvalitním olivovým olejem a třeba taky se zálivkou (lehce kyselou, aby to dělalo dobře játrům)
    4. zelený čaj – uvařte, vhoďte do horkého pár kostek ledu a můžete v pokojové teplotě (čaje i okolí) popíjet
    5. čerstvé zelené byliny: zchladí vás například máta nebo meduňka a můžete je přidávat do salátů, ale taky házet do domácích limonád nebo do vody pro ochudení (a právě ten ochlazovací efekt)

Co ne

  1. Zmrzlina. Já vím… ale! Zmrzlinu určitě nejezte jen tak – na výletě, doma na svačinu, koupenou u pumpy. Udělejte si ze zmrzliny dezert – a konzumujte ji jedině a zásadně PO TEPLÉM JÍDLE. Jen tak vám neublíží. Ono se to nezdá, ale zmrzlina má natolik brutální ochlazovací efekt, že ublíží a) vašim ledvinám, b) vaší slezině. Výsledek takovéhoto účinku poznáte až na jaře příštího roku – v podobě jarní únavy. A to za to nestojí. Já sama tedy zmrzlinu teď jím pravidelně, ale vždy po obědě a malé množství.
  2. Horká jídla. To jsem vám vysvětlila o kousek výš v textu.
  3. Grilování. To se taky špatně dodržuje. Takže si pamatujte, že pro grilování platí tyto zásady: a) grilovat co nejméně červené maso, naopak dát přednost zelenině a rybám (v Polsku dostanete třeba prima grilovací rybí klobásky), b) grilovat až večer, až se ochladí, c) přikládat kopu syrového salátu s ochlazujícími potravinami, jak je máte uvedené nahoře
  4. Pečení, smažení – raději vařte, duste, blanšírujte.

Chování

  1. Neopalujte se. Fakt to nestojí za to. Stačí, že slunce pronikne oblečením, že na nás působí i doma (!). I doma se mažte jemnými přírodními krémy na opalování. Ty krémy na opalování jsou hrozně důležité – nepoužívejte klasické z lékárny a drogerie, protože často obsahují minerální filtry. Ty si můžete představit jako malá sklíčka, od nichž se sice slunce odráží, ale tím, jak se různě při mazání “šoupou” po kůži, tak často to “zrcátko” nastaví i proti kůži a neštěstí je hotovo. Já používám opalovací krém od Allissa Beauté – Protecting Cream 30 SUN, není úplně přírodní, ale má přírodní filtry. Nepoužívejte větší UV faktor než 15, i ta moje třicítka je moc. Nad 15 to k vám nepustí ani to dobré, co slunce tělu dělá.
  2. K těm krémům: nemusíte používat ten, co já, ale vybírejte přírodní kosmetiku (max .95 % přírodních složek, ne víc, jinak se vám to může kazit, což pak dělá na kůži velké problémy). Dobrý výběr mají v DM.
  3. Zařaďte otužování. Buď v přírodních nádržích, nebo ve sprše podle toho, jak často se sprchujete. V období léta (každý rok 21. 6. – 22. 9.) se mohou bezpečně otužovat i ženy. Osprchujte se a pak se pár (desítek) sekund osvěžujte studenou vodou. Překonejte první odpor těla a uvidíte, jak vám to s horkem pomůže!

Byliny a houby

  1. Kdo si neumíte svůj život představit bez čínských bylin a hub🤓, můžete použít následující přípravky:
  2. pian 016 (pozor, zkontrolujte si jazyk, že opravdu vykazuje stopy horka – někde by měl být červený: často špička nebo okraje, někdy celý). Užívejte 4-0-4, a kdyby se objevil průjem (bezbolestný), uberte. 
  3. Hericium: zchlazuje žaludek i “hlavu”. Klidně dávejte 4 tobolky denně. Ono navíc působí jako prevence Alzheimera a demencí v pozdějším věku, takže se hodí užívat pravidelně.
  4. Coriolus: Coriolus je lehce zchlazující houba sladké chuti a řada z vás ji ode mě má předepsanou. Použití je nejen pro zchlazení například u zánětu, ale taky, když u sebe nebo u blízkých objevíte klíště. Použití při klíštěti: a) místo, kde bylo klíště přisáto, potřete směsí houbového prášku (vysypat z tobolky) a trošky vody, možno opakovat dle potřeby, vnitřně po dobu 4–5 dní: dospělý: 8 tobolek denně, dítě 1–3 roky: vysypat z tobolky a denně po půlce tobolky do čaje, omáčky, polévky, kompotu apod., dítě školkového a raně školního věku 4 tobolky denně. Upozornění: Coriolus není v EU schválený pro použití u lidí. Proto najdete na obalu informaci o tom, že se jedná o veterinární přípravek pro psy a kočky. Jinde ve světě toto opatření není, užívání se nemusíte bát, terapeuté vnímají toto spíš jako administrativní chybu, která dosud nebyla odstraněna.
  5. pian 101: Prevence průjmových onemocnění z horka (například pokud ještě cestujete někam na jih): denně 4-0-4 (při potížích až 8-8-8), ale užívejte až mezi snídaní a obědem, nikoli na lačno

Další možnosti ochlazení

  1. Kdo ke mně chodíte do jógy, učili jsme se dech Shitali. Kdo nevíte, o co jde, zde je instruktážní odkaz. Není to blbost, fakt to funguje!
  2. bod LI11: Najdete ho třeba podle tohoto návodu. Jakmile bod najdete, zatlačte do něj palcem nebo jiným prstem a pár (desítek) sekund kružte proti směru hodinových ručiček. Opakujte několikrát denně podle potřeby.

Tak, věřím a doufám, že jsem vám k letní pohodě aspoň trochu přispěla.