Všimli jste si, že hodně částí světa (Evropy) je vyhlášených dezerty nebo jinými pokrmy, v nichž výrazně dominuje konkrétní surovina.
Například ve Španělsku se ve vinařských oblastech víno tradičně čistilo (filtrovaly se nečistoty) vaječnými bílky, jakkoli to zní neskutečně. Proto se jejich dezerty skoro vždy točí kolem žloutků, které logicky zůstávaly. V Norsku jsem žádnou takovouto souvislost s využíváním vajec nenašla, protože jejich dezerty často využívají obojí – žloutek i bílek.
Norský jablkový koláč se od našeho liší. Těsto je řidší, odlehčené použitým jogurtem a olejem, a navíc se jablka – nakrájená na kostky – dávají přímo do těsta, takže koláč je opravdu jablkový odspodu nahoru. Recept jsem si nevymyslela, ale převzala (a lehce upravila) podle norské kuchařky Jana Ivara Nykvista Sulten – den store norske ste for steg-kokeboka.
Suroviny:
- 6 jablek (já dala 3 raná a 3 velká ze sklepa)
- 200 g hladké mouky (dala jsem špaldovou)
- 3 čajové lžičky vinného kamene nebo sody (standardní prášek do pečiva nepoužívám)
- 150 g cukru
- 2 vejce
- 1 dl oleje, který nemá žádnou silnější příchuť: já ovšem šla jinou cestou a zvolila jsem Frantoio Tini BOTTICELLI 100 ml – BIO italský olej s příchutí citrónu od firmy Olivum
- 2 dl kefíru
- 2 polévkové lžíce mleté skořice
- 2 polévkové lžice rozpuštěného másla
- suroviny na vymazání a vysypání formy (zde máslo + špaldová mouka)
- trochu hrubého krystalového cukru
Postup:
Smícháme mouku + vinný kámen + cukr. Přidáme vejce, olej a kefír a umícháme řídké těsto. Jablka okrájíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky cca 1,5 cm. Obalíme je v jedné lžíci mleté skořice. Opatrně přimícháme do těsta.
Těsto vlijeme do připravené (vymazané a vysypané) dortové formy o průměru 25 cm. Zbytek jablek nakrájíme na měsíčky, opět obalíme (ve zbylé jedné lžíci) skořicí a těmi esteticky poklademe těsto. Nakonec jablka poprášíme zbylou skořicí (pokud nezbyla, klidně ještě jemně přidáme), polijeme kapkami rozpuštěného másla.
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 40 minut na 180 stupňů.
Tip na podávání:
Lze podávat s kopečkem zmrzliny.