Kačenka česká je jedna z nejchutnějších hub, která ozdobí každý (nejen houbařův) stůl v nejrůznějších pokrmech. Nejlepší je takový způsob přípravy, kde nebude mnoho jiných surovin, a zejména kde nebude žádné výrazné koření, ani muškátový oříšek. Jen tak vynikne její delikátní chuť a konzistence.
Kačenky můžete nahradit smrži.
Suroviny:
- omyté kačenky české
- zakysané (bio) smetany (podle počtu strávníků; jejich objem víceméně tvoří objem výsledného pokrmu – plus přičtěte těstoviny nebo gnocchi)
- jarní cibulka nakrájená na malé kousky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- kvalitní tuk, nejlépe máslo nebo panenský řepkový olej (nemá silnou chuť)
- těstoviny nebo gnocchi jako příloha
Postup:
Na tuku zpěňte cibulku, přihoďte řádně očištěné, promyté a na polovinu překrojené kačenky. Ty brzy pustí velké množství šťávy, kterou nechejte pomalu vydusit (nejlépe cca dvacet minut, ať jsou houby dobře tepelně upravené). Osolte, opepřete a zalijte smetanou. Řádně promíchejte, nechejte prohřát a podávejte s těstovinami nebo gnocchi. Zde servírovány s krátkými makarony z Marks & Spencer.
Tip:
Můžete posypat třeba parmazánem (nedávejte jiný než pravý) nebo pecorinem, ale to už chuť kačenek zastře.