Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Kačenka česká je jedna z nejchutnějších hub, která ozdobí každý (nejen houbařův) stůl v nejrůznějších pokrmech. Nejlepší je takový způsob přípravy, kde nebude mnoho jiných surovin, a zejména kde nebude žádné výrazné koření, ani muškátový oříšek. Jen tak vynikne její delikátní chuť a konzistence.

Kačenky můžete nahradit smrži.

Kačenky v surovém stavu

Suroviny:

  • omyté kačenky české
  • zakysané (bio) smetany (podle počtu strávníků; jejich objem víceméně tvoří objem výsledného pokrmu – plus přičtěte těstoviny nebo gnocchi)
  • jarní cibulka nakrájená na malé kousky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • kvalitní tuk, nejlépe máslo nebo panenský řepkový olej (nemá silnou chuť)
  • těstoviny nebo gnocchi jako příloha
Řádně vykrájené, očištěné a okapané kačenky, připravené ke kuchyňskému využití

Postup:

Na tuku zpěňte cibulku, přihoďte řádně očištěné, promyté a na polovinu překrojené kačenky. Ty brzy pustí velké množství šťávy, kterou nechejte pomalu vydusit (nejlépe cca dvacet minut, ať jsou houby dobře tepelně upravené). Osolte, opepřete a zalijte smetanou. Řádně promíchejte, nechejte prohřát a podávejte s těstovinami nebo gnocchi. Zde servírovány s krátkými makarony z Marks & Spencer.

Kačenky při vaření pustí obrovské množství tekutiny

Tip:

Můžete posypat třeba parmazánem (nedávejte jiný než pravý) nebo pecorinem, ale to už chuť kačenek zastře.

Podušené kačenky – tepelně upravená cenná a chutná surovina