Palačinky jsou tak základní jídlo, že na ně buď často zapomínáme (a nepřipravujeme je), nebo neznáme přesný poměr surovin, a tak namísto tenkých, zlehka opečených palačinek máme tlusté a potrhané placky.
Tento recept není můj, ani není mé rodiny. Našla jsem jej kdysi v báječné kuchařce Minutové variace a od té doby si poměry surovin pro palačinky pamatuji – a používám jej pro slanou i sladkou variantu.
Suroviny:
- 2,5 dc mléka (dávám bio)
- 100 g hladké mouky (dávám bio z DM)
- špetku soli (i pro sladkou variantu)
- 3 vejce
- cca 3 lžíce natátého másla
Postup:
Vejce, mouku, sůl a mléko rozšlehám do hladkého těsta. Na plotně rozehřeju máslo a postupně a opatrně je vmíchám do těsta. I kdyby se vám těsto zdálo řídké, nepřidávejte mouku!
První palačinka se obvykle nepovede, ale „přichystá“ pánev na další kousky. Z tohoto množství těsta připravíte asi 6 palačinek
Smažení:
Pod první palačinku dávám zbytek natátého másla – vždy pár kapek zůstane. Pro další palačinky už máslo nedávám, stačí to, které je v těstu.