Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Úplně nevím, proč se to jmenuje bác. Asi že když to sníte, tak pak sebou prásknete o postel a jdete odpočívat :-). To ale platí jen pro variantu se zakysanou smetanou. My použijeme odstátý jogurt, který není tak kaloricky těžký a výživný.

Tento recept je vázán na sezonní sklizeň jahod; určitě nedoporučuji jej dělat z jahod prodávaných v zimě, které nemají nic společného se zralými plody z našich zahrad nebo trhů. Zimní podávání tohoto dezertu může lidem se slabou slezinou způsobit zažívací potíže, případně krátkodobý průjem a zahlenění.

Suroviny:

  • co nejzralejší jahody, u nás z naší zahrady, očištěné a nakrájené na větší kousky
  • třtinový cukr podle chuti
  • farmářský nebo jiný kvalitní jogurt – nechala jsem jej okapat v pokojové teplotě, aby se zbavil řídké syrovátky
  • špaldové nebo jiné piškoty
  • podle chuti můžete dezert udělat dvojbarevný: stačí do půlky jogurtu zamíchat kakao

Postup:

V míse smíchejte odkapaný jogurt a cukr. Nachystejte si misky a první vrstvu dejte jogurtovou. Na to klaďte střídavě jahody a piškoty. Poslední vrstvou je jogurt, aby jím nasákly všechny piškoty. Dezert musí chvíli odpočívat, aby piškoty stačily změknout. Nechávám tudíž chvíli v lednici a podávám po teplém jídle