Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Pýchavek je mnoho druhů a všechny mají jednu výhodu – jsou jedlé. Větší plodnice je dobré oloupat (vizte níže foto; osobně loupu i ty menší) a pak je můžete smažit (méně vhodné), případně z nich udělat omáčku či polévku. Níže najdete recept na výbornou pýchavkovou polévku.

Pýchavky sbírejte, dokud jsou uvnitř bílé. Jakmile zežloutnou, případně z nich odchází tmavě šedý prach (spóry), již nejsou v kuchyni použitelné.
Takto vypadají pýchavky po sloupnutí horní „šlupky“

Na co jsou dobré?

  • odvádějí z těla vlhkost, která má původ ve slezině (a to tak šikovně, že po konzumaci většího množství můžete mít krátkodobě řidší stolici; toho se nebojte, je to opravdu krátkodobé a možná pak zaznamenáte i malý úbytek váhy ;-))
  • jestliže se v lese poraníte (u malých řezných ran), rozřízněte pýchavku a přiložte ji na ránu; přestane dříve krvácet
  • pokud chcete pýchavku na rány používat i jinde než v lese, nasušte si pár plodnic, rozemelte a používejte na drobné ranky jako pudr
  • pokud si z pýchavky uděláte tinkturu* může vám pomoci při těchto problémech:
    • zánět močových cest
    • chronické záněty trávicího traktu
    • chudokrevnost
    • nedostatečná průchodnost tepen (zároveň musíte začít řešit vlhké horko v organismu)
    • při příliš dlouhé menstruaci
    • při chronickém zánětu hltanu a mandlí
    • čaj z pýchavek můžete použít jako podpůrný prostředek při zánětu průdušek a mandlí

Chcete vědět o podzimních a zimních houbách víc? Není nic jednoduššího než si koupit můj kurz!

Podzimní a zimní houby pro vaše zdraví a v kuchyni
Oloupané slupky z pýchavek nevyhazujte! Můžete si z nich udělat (po usušení a namletí) prášek do polévek/omáček, nebo je použít jako základ tinktury

* Tinktura – dáváme tolik kapek denně, jaká je hmotnost klienta, rozděleno do tří dávek (příklad: muž 90 kg, za den 90 kapek = 3 x denně 30 kapek). Ideálně nakapejte do vroucí vody, nechejte pět minut odpařit a podávejte

Polévka z pýchavek

Suroviny:

  • podle chuti a potřeby miska oloupaných pýchavek, nakrájených na drobnější kousky
  • kvalitní špek/slaninu, nakrájené na malé kousky
  • nasekaná cibule
  • oloupané brambory nakrájené na kostičky
  • kmín, sůl, pepř
  • sádlo/máslo/olej

Postup

Na tuku zpěňte špek (slaninu) a přihoďte cibulku. Nechejte zesklovatět a přisypejte pýchavky. Osolte a chvíli míchejte, než se houby mírně „srazí“. Pak přidejte kmín, brambory, pepř a zalijte vodou. Nechejte zhruba 45 minut jemně bublat, až budou brambory i houby hotové. Rozmixujte. Pro zjemnění můžete přidat malinko mléka, ale polévka na titulní fotce je bezmléčná.

Úvodní restování surovin
Poté, co přisypete brambory, už nerestujte a rovnou zalijte vodou a nechejte „svému osudu“ 🙂

Chcete další informace, ale nechcete online kurz? Pak tu pro vás mám eBook:

e-book podzimní a zimní houby pro zdraví a v kuchyni