Pýchavek je mnoho druhů a všechny mají jednu výhodu – jsou jedlé. Větší plodnice je dobré oloupat (vizte níže foto; osobně loupu i ty menší) a pak je můžete smažit (méně vhodné), případně z nich udělat omáčku či polévku. Níže najdete recept na výbornou pýchavkovou polévku.
Na co jsou dobré?
- odvádějí z těla vlhkost, která má původ ve slezině (a to tak šikovně, že po konzumaci většího množství můžete mít krátkodobě řidší stolici; toho se nebojte, je to opravdu krátkodobé a možná pak zaznamenáte i malý úbytek váhy ;-))
- jestliže se v lese poraníte (u malých řezných ran), rozřízněte pýchavku a přiložte ji na ránu; přestane dříve krvácet
- pokud chcete pýchavku na rány používat i jinde než v lese, nasušte si pár plodnic, rozemelte a používejte na drobné ranky jako pudr
- pokud si z pýchavky uděláte tinkturu* může vám pomoci při těchto problémech:
- zánět močových cest
- chronické záněty trávicího traktu
- chudokrevnost
- nedostatečná průchodnost tepen (zároveň musíte začít řešit vlhké horko v organismu)
- při příliš dlouhé menstruaci
- při chronickém zánětu hltanu a mandlí
- čaj z pýchavek můžete použít jako podpůrný prostředek při zánětu průdušek a mandlí
* Tinktura – dáváme tolik kapek denně, jaká je hmotnost klienta, rozděleno do tří dávek (příklad: muž 90 kg, za den 90 kapek = 3 x denně 30 kapek). Ideálně nakapejte do vroucí vody, nechejte pět minut odpařit a podávejte
Polévka z pýchavek
Suroviny:
- podle chuti a potřeby miska oloupaných pýchavek, nakrájených na drobnější kousky
- kvalitní špek/slaninu, nakrájené na malé kousky
- nasekaná cibule
- oloupané brambory nakrájené na kostičky
- kmín, sůl, pepř
- sádlo/máslo/olej
Postup
Na tuku zpěňte špek (slaninu) a přihoďte cibulku. Nechejte zesklovatět a přisypejte pýchavky. Osolte a chvíli míchejte, než se houby mírně „srazí“. Pak přidejte kmín, brambory, pepř a zalijte vodou. Nechejte zhruba 45 minut jemně bublat, až budou brambory i houby hotové. Rozmixujte. Pro zjemnění můžete přidat malinko mléka, ale polévka na titulní fotce je bezmléčná.