Torskerogn je skandinávská specialita. Dáni si je mažou na žitný chléb, Švédi vytláčejí z tuby jako paštiku a Norové – je dávají pro větší trvanlivost do plechovek a pak z nich dělají třeba… třeba cosi na způsob českého luncheon meatu. Ovšem daleko zdravější!
Že jsou mořské ryby a „ovoce“ plné nejen prvků, ale také cenných vitaminů (mj. vitamin D), většina z nás ví. Jikry a mlíčí jsou ovšem cosi jako „zdroj živin na druhou„. A tak i když je dnes představovaný výrobek v plechovce a my většinou plechovkové suroviny „nebereme“, uděláme výjimku a toto unikátní jídlo vám představíme i s nabídkou receptu.
(Poznámka na okraj: Vypadá to, že torskerogn lze objednat přes internet z obchodu Norwegian Foodstore.)
Co s plechovkou tresčích jiker, pokud ji seženete?
Opatrně ji otevřete a ještě opatrněji vyndejte celý „masiv“ v jednom kusu ven. Zlehka a s velkou opatrností nakrájejte na několik koleček.
Tato kolečka pak můžete použít:
- v teplé kuchyni: kolečka prostě osmažte na olivovém oleji nebo jiném kvalitním tuku (to jsem udělala já)
- ve studené kuchyni: nemusíte obsah plechovky krájet na kolečka, ale můžete z jiker udělat:
- pomazánku
- namazat je jen tak na kvalitní chléb s máslem
- a pokud se rozhodnete pro kolečka, obložit s nimi toast
Já jsem udělala z tresčích jiker oběd, který vidíte níže:
- smažené jikry
- pečené nové brambory (10 minut předvařené a dopečené v troubě; ochucené solným květem, pepřem a zeleným kořením)
- k tomu jsem podávala salát z bio ledového salátu a čerstvé bio brynzy ze Sýru od kapličky